Bombino eller Omara Almouctar som han egentligen heter. Pressbild: Alice BL Durigatto/Phocus Agency
Pressbild: Alice BL Durigatto/Phocus Agency

Gungande dansmusik med Bombino

Från Niger kommer den tuaregiske sångaren och gitarristen Bombino. När han stod på Urkultscenen kom publiken snabbt på fötter och dansade hejvilt. 

Många av Urkultbesökarna såg fram mot emot Bombino eller Omara Almouctar som han egentligen heter. Bombino är gitarrist och sångare från Niger. I brist på bättre benämning har många västerlänningar kallat stilen för ”ökenblues” som bygger på traditionella gungande rytmer till spel på allehanda lutor och slagverk.

Bombino är tuareg, medlem av ett folk som lever i Saharas gränslösa öknar. Trots motstånd från pappan så blev det musik Bombino kom att ägna sig åt. Han hittade snart sina stora förebilder i Jimi Hendrix och Mark Knopler även om många ser Bombino som en arvtagare till bluesmannen John Lee Hooker. Numera är Bombino en stjärna med egen lyskraft. Inte bara hos tuaregerna. Under Urkultfestivalen kom publiken snabbt på fötter och dansade hejvilt i obeskrivlig improviserad dans en myggfri augustikväll vid Ångermanälven.

Förutom Bombino hör vi Youba Dia, bas, sång, Avi Salloway, gitarr, sång och Corey Wilhelm, trummor.

Konserten är inspelad den 1 augusti 2014.
Producent: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".