El Sistema-barn på besök i Berwaldhallen. Foto: Alejandra Fernandez/El Sistema
El Sistema-barn på besök i Berwaldhallen. Foto: Alejandra Fernandez/El Sistema

El Sistema i Berwaldhallen

7:14 min

El Sistema Sverige ger gratis musikutbildning till barn som annars kanske inte skulle ha tillgång till den klassiska världen. Följ med några av de unga medlemmarna när de får möta sina förebilder i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Dirigenten och ekonomen José Antonio Abreus ide om att ge barn ”gratis, klassisk musikutbildning, som främjar fattiga barns framsteg och utveckling” är något som lyckats väl i ursprungslandet Venezuela. Där har många barn valt bort ett liv i gängkriminalitet på gatan eftersom de erbjudits en entusiasmerande gemenskap inom orkestern istället. De har bokstavligt talat bytt vapen mot instrument och resultatet hör man i dirigenter som Gustavo Dudamel och musiker som nu gör karriär inom världens främsta orkestrar.  

Här i Sverige är El Sistema fortfarande ungt och Stockholms-delen än mer så. Tanken är att Berwaldhallen ska vara El Sistema Stockholms främsta konsertarena. Här ska barnen känna sig hemma, välkomna och inspirerade. Därför kommer de olika instrumentsektionerna i El Sistema Stockholms orkestrar på besök en åt gången för att lära känna sina vuxna motsvarigheter och sin konsertsal.

I inslaget berättar Ivan Dagerskog Mangione om trumman han själv byggt och som fick honom in på tankarna om att börja spela slagverk. Dlin Qader och Petra Kocev fick möjlighet att prova sig igenom nästan hela orkestern innan de valde slagverk som instrument. Särskilt roligt är det eftersom det bara är tjejer som spelar slagverk i just deras årskull.

Karmel Kidane gillar att hålla radiolyssnarna uppdaterade på vad som händer och tar snabbt på sig rollen som vår lots genom besöket.

Eleverna går på lågstadiet och deras slagverkspedagoger i El Sistema heter Marcus Omberg och Gustav Horneman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista