Tre män som sitter i en trappa
Hans Ek, Magnus Öström och Dan Berglund Foto: Berwaldhallen
Livekonsert

E.S.T. Symphony i Berwaldhallen

112 min

Hör den bejublade konserten med Hans Eks arrangemang för symfoniorkester av musiken som Esbjörn Svensson Trio skapade!

E.S.T var en världsberömd trio som utöver pianisten Esbjörn Svensson bestod av basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström. Deras framgång var enorm, både hemma i Sverige och utomlands. 
Tretton album blev det innan trion upplöstes på ett tragiskt sätt; Esbjörn Svensson omkom i en dykolycka 2008.

Tanken på att överätta en del av trions musik till orkester är inte ny, den väcktes redan 2003 då Esbjörn Svensson själv arrangerade en av trions låtar för orkester. Året efter kontaktades arrangören och dirigenten Hans Ek av trion. De var på väg till Istanbul för att göra en konsert med en stråkorkester och sökte efter en dirigent som ville följa med.

För fem år sedan ville Dan Berglund och Magnus Öström och deras agent arbeta vidare med idén att göra orkesterarrangemang av trions musik och Hans Ek fick fria händer att arrangera en konsert som hade premiär 2013 och som också blev ett album med Kungliga Filharmonikerna. Sedan dess har konserten spelats för utsålda hus, med ett dussin europeiska symfoniorkestrar.

Under hösten har Hans Ek skrivit nya arrangemang på låtar ur E.S.T:s repertoar och i förra veckan var det alltså dags att uppföra musiken i Berwaldhallen.
Utöver den 90 personer starka Sveriges Radios symfoniorkester hör vi också saxofonisten Marius Neset, trumpetaren Magnus Broo, Johan Lindström på pedal steel och Helge Lien piano. Dirigent är Hans Ek.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".