Brita von Horn
Brita von Horn, författade den först spelade pjäsen i Radioteatern! Foto: SVT Bild. Montage: Marie Jansson.

Throwback Thursday: En (radio)teaterpionjär! Brita von Horn

En (radio)teaterpionjär! Brita von Horn
5:23 min

Gunnar Ollen träffade Brita von Horn för en intervju 1981. Hon var då 96 år gammal. Brita von Horn skrev den första sända radiopjäsen i Sverige: "Kungens Amour" 1925.

Tyvärr finns inte pjäsen kvar att lyssna på. Men att höra Brita von Horn berätta är kanske gott nog?

Så här berättade Brita von Horn (för signaturen Ali) om det lyckade experimentet, att spela teater i radio. Artikeln är hämtad ur Röster i Radio nr 2, 8-14 jan 1950:

Författarinnan Brita von Horns första kontakt med radion var 1925, när hennes skådespel Kungens amour sändes. Det var Svenska Dagbladet, som anordnade sändningen - författarinnan skulle rehabiliteras för att stycket, som då haft premiär på Komediteatern, behandlats illa av tidningen. Hon mottog med glädje anbudet, trots att författarhonorar för radioframföranden var ett okänt begrepp på den tiden. Tillsammans men Guido Valentin omarbetade hon stycket några dagar före framförandet i radio. Det var med spänning de emotsåg detta nya slag av föreställning.

Sändningen ägde rum någon timma före fram framträdandet på scenen, och skådespelarna kom allesammans i sina sminkrockar, i peruker och lagda masker för att vid återkomsten till teatern genast kunna rycka in. Studion vilade i halvdunkel, det härskade en mystisk, eggande atmosfär, där skådespelarna med rollhäftena i händerna kretsade kring ljuspunkterna vid mikrofonen.

Två vänliga herrar, de allestädes närvarande Jerring och Wadsten, smög sakta omkring, pillrade på det tekniska materialet och utbytte underliga besvärjelseformer med varandra. Skulle de makter, som bestämde över ljudets lyckliga fortplantning fram till de eventuella åhörarna vara vänligt sinnade?

Det var de! När Brita von Horn tillsammans med hallåmännen och Guido Valentin lyssnade i ett angränsande rum, lät det hela förbluffande bra, tyckte de. Dagen därpå fick man bekräftelse på att folk lyssnat och tyckt om den nya formen av radiounderhållning.

Så var Radioteatern född...


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".