Doft av honung
Margaretha Krook, Ernst-Hugo Järegård och Monica Nielsen i "En doft av honung". Foto: Järegård och Krook: Bertil S-son Åberg. Nielsen: SVT Bild.
Throwback Thursday

Missa inte "Doft av honung"!

Man kommer inte förbi socialrealism, diskbänksrealism och "unga arga England" utan att tvärstanna vid Shelagh Delaneys magiska debutdrama!

Den unga Jo flyttar in i en "ny" lägenhet tillsammans med sin alkoholiserade mamma Helen. Helen gifter sig snart med Peter och Jo lämnas vind för våg. Och blir med barn. Förstås. 

Man kan riktigt höra den sociala misären sippra längs de fattiga, fuktiga brittiska väggarna och känna doften av gårdagens fylla. Det man också hör är vänskapen mellan Jo och Geoffrey och de strimmor av hopp om att det ska bli bättre. Någon dag. Kanske. Eller så slår det sociala arvet till och man blir som sin mor...

Shelagh Delaney var bara 19 år när hon debuterade med Doft av honung (A Taste of Honey). Dramat ingår i den era som brukar kallas diskbänksrealism och skildrar arbetarklassens liv i Salford, där Delaney själv växte upp. Dramat blev en omedelbar succé och kom att bli en av våra moderna klassiker.

Doft av honung

av Shelagh Delaney.
Övers: Marianne Höök.
Bearbetning: Per Gunnar Evander.
I rollerna: Helen - Margaretha Krook, Jo - Monica Nielsen, Peter - Sven-Eric Gamble, Jimmy - Hans Sundberg, Geoffrey - Ernst-Hugo Järegård.
Musik: Daniel Bell.
Regi: Arne Forsberg.

Från 1967. Föreställningen finns tillgänglig till 2 maj 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".