1 av 2
Nours bröd med en hyllning till vår jurymedlem Julia.
2 av 2
Grönärtssoppa med krutonger. Foto: Tove Meyer/SR

Nour El Refais grönärtssoppa

Enkelt men ooooh så gott!

Nour El Refais grönärtssoppa:

 

  • 500 g frysta ärtor
  • 1 st gul lök
  • 7 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar/grönsaksfond
  • 2 1⁄2 dl matlagningsgrädde

 

Till servering:

  • 1 dl creme fraiche
  • Vitt bröd
  • Ev en knippa skuren gräslök

 

Gör såhär:

Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg i de frysta ärtorna och löken. Låt det koka under lock ca 5 min. Mixa soppan och tillsätt grädde. Låt det koka upp.



Vitt bröd:

50 g jäst 
5 dl vatten (eller mjölk om du vill ha ett mjukare bröd med mjukare skorpa) 
50 g smör 
2 tsk salt 
14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning) 
2 tsk vallmofrön

 

1. Värm vatten och smör/margarin till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt salt och mjöl. OBS! Spara drygt 1 dl till utbakningen. Blanda i maskin drygt 5 minuter tills det blir en smidig deg. Degen blir ganska lös och lite kletig. Låt läsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur ca 30 minuter.

2. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar. Forma till limpor. Lägg limporna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper) med skarven nedåt. Låt jäsa under duk på dragfri plats i ca 40 minuter.

3. Förvärm ugnen till 200° och ställ en ugnssäker form med lite vatten på bottnen i ugnen. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. (Strö över vallmofrön precis innan de sätts in, om du vill det.)

4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".