Eriks paj efter att juryn smakat på den. Foto:Sepideh Sajadi

Erik Ekstrands köttfärspaj

Med mottot "använd kylens alla fröjder".

Ingredienser

blandfärs stort paket
smördegsplattor 2 paket
cayennepeppar mald i kryddburk
peppar salt
smör
fetaost ett paket
oxfond
färsk timjan, färsk basilika
bacon ett paket
charlottenlök 2 st
smör att steka i
2 ägg
ett salladshuvud isberg
några tomater
blåmögelost billig
balsamvinäger
olja



Linns köttfärspaj:

Pajdeg

500 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
250 gram smör
1 ägg
3 tsk salt

Knåda ihop degen för hand och lägg den kallt en liten stund. Kavla sedan ut den och klä en smord form med degen. Nagga degen med en gaffel. Baka pajskalet i ca 10 minuter på 200 grader.

 

Köttfärsfyllning

600 g köttfärs
200 g bacon
1 ask champinjoner
1 burk krossade tomater
1/2 dl chilisås eller ketchup
2 röda chilifrukter
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk plockad backtimjan paprikapulver och spiskummin (ca 2 tsk av varje)
salt och socker

Hacka lök vitlök chili, och skär bacon och champinjoner i mindre bitar. Stek först bacon och sedan resten av ingredienserna i baconfett och eventuellt lite olja, på hög värme i en stekpanna. Stek sedan köttfärsen och blanda allt i en gryta. Tillsätt blöta ingredienser och kryddor och låt puttra på låg värme i ca 2 minuter. Smaka av med salt, socker och eventuellt ett stänk vinäger.

 

Topping

Riv 200g valfri lagrad ost och blanda med 2 dl creme fraiche.

Lägg köttfärsen i pajskalet och toppa med ost och crème fraîche, baka sedan pajen i ca 15 minuter, tills att osten fått en fin gyllenbrun färg.

Servera pajen med en sallad på rivna grönsaker, jag föredrar morot, gurka, äpple vitkål och ruccola, samt en vinägrett med (trumvirvel) örtsalt i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista