TACORECEPT!

Vill du laga Jonas Crambys fishtacos på fredag? Du behöver då följande ingredienser!

Hälleflundra eller annan miljömärkt fast, vit fisk
Vetemjöl
Smör
Bakpulver
Salt
Peppar
Paprikapulver
Spiskummin
Chilipulver
Lime
Vitlök
Creme fraiche
Kewpie-majjonäs (japansk, finns på asiatiska affärer).
Sriracha (chilisås, finns på asiatiska affärer)
Panko (japanskt ströbröd, finns på asiatiska affärer)
Avokado
Ägg
Frityrolja

Vill du istället laga KockLinns tacos på fredag? Dessa ingredienser är isåfall bra att ha!

Tio portioner

Fisktaco:

800 g ryggfilé av torskfisk
1 lime
2 mangos
1 gurka
1 rödlök
rörsocker
vinäger
salt
1 chilifrukt
1 knippe koriander
aluminiumfolie

10 st majstortillas eller om de är väldigt stora räcker det med 5 som delas.

Sätt ugnen på 175 °C. Lägg fisken i folie. Salta och krydda med  skivor av halva chilin och zest från limen samt lite socker och en nypa malen koriander. Baka fisken till en innertmperatur på ca 42°C eller tills den "faller isär" i glasiga skivor. 

Skiva rödlöken tunt och blanda med 2 msk vinäger, i tsk råsocker och en nypa salt.

Skär sedan grönsakerna i fina tärningar och blanda dem med saft från limen, salt och hackad koriander samt den andra halvan av chilin.

Värm bröden i ugnen någon minut precis innan servering och varva skivor av fisken, rödlök och grönsakssalsa och servera med gräddfil.



Bifftaco:

800 g biff av bättre kvalité
i burk krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
vinäger
salt
rörsocker
korianderfrön
spiskummin
paprikapulver
chilipulver
socker
1 lime
5 dl gräddfil
1 burk jalapenos
3 påsar lättsaltade majschips

Hacka lök, chili och vitlök fint och fräs det i lite olja, tillsätt sedan krossade tomater. Koka ihop i ca 10 minuter och tillsätt vinäger och eventuellt lite socker. Hacka tomaterna fint och blanda dem med salsakoket.

Skär köttet i små tärningar och stek det i lite olja och en klick smör. Tillsätt 1 tsk var av de torra kryddorna och lite socker och dra sedan köttet åt sidan till servering.

Läggs sedan nachochips på en plåt och toppa med kött, tomatsalsa ost och jalapenos. Gratinera sedan av dem snabbt i ugnen och toppa med fint strimlad isberg och gräddfil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".