Gunillas kroppkakor. Foto: Matilda Kihlberg/Sveriges radio

DAGENS RECEPT

Gunillas recept:

Mormor Bertas lingonsylt

5 liter lingon
1 liter vatten

Koka i 15 minuter
Rör ner 2 kg socker och rör i 10 minuter


Mormor Bertas kroppkakor

Kvällen före:
Koka och pressa potatis
Stek fläsktärningar
1 del färskt fläsk
1/2 del rimmat fläsk
1/4 del rökt fläsk

Krydda med nystött kryddpeppar

Deg till kroppkakorna
1 liter kall pressad potatis
3-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 lätt uppvispade ägg

Arbeta snabbt ihop degen, dela i lagom stora bitar
Fyll med fläsket och forma kroppkakorna
Koka/sjud i lättsaltat vatten. Koka ca 5 minuter efter att kroppkakorna flutit upp.

Fläsksås
Gör en vit mjölksås ihop med det överblivna fläsket

Grönsaksfräs
Riv morötter och vitkål
Skiva en purjolök

Fräs i en wokpanna tills det är mjukt
Krydda med aromat och vitpeppar.

Linns palt

7 st stora kokta potatisar

5 dl rågsikt

7 dl kornmjöl

3 tsk salt

1 kastrull med kokande vatten

3 tsk salt

400 g tärnat stekt rimmat fläsk

Smör

Lingonsylt

Riv potatisen på rivjärn och blanda med mjölet. Salta och mjöla sedan den rengjorda köksbänken. Mjöla också händerna och forma sedan degen till en rulle. Dela rullen i 15-20 bitar. Gör en grop i varje bit och fyll den med stekt fläsk. Vik sedan ihop degklumpen så att fläsket hamnar i mitten och rulla en rund palt. Koka palten tills de flyter till ytan (10-15 minuter) och servera dem med ”levande” smör och lingonsylt. Spara för guds skull de överblivna paltarna och ät det som ”oppstekt paltn” dagen efter. Mums.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista