Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

Publicerat fredag 14 februari 2014 kl 19.10
Taras fisksoppa Foto: Matilda Kihlberg/Sveriges radio

Taras fisksoppa

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 purjolökar

2 fänkål-huvuden

5 morötter

2 burkar krossade tomater

1 chili

lite tomatpuré + ketchup

4 pkt saffran + nån matsked socker att röra ut saffranet med

en skvätt vitt vin

6 dl matlagningsgrädde

3 burkar creme fraiche (ingen jävla light-variant)

en stor knippe färsk dill

4 msk hummerfond

2 tärningar fiskbuljong

1 påse frysta räkor

5 stycken frysta laxfiléer (ni vet, sådana man köper i portionsbitar om fyra)

5 stycken frysta torskfiléer (samma visa här)

1 burk färdiglagad vitlöksaioli

och tre citroner!

Den här soppan är awesome. Alla gillar den.

Fräs gul lök med hackad vitlök. Grovhacka purjo, morotsslantar och fänkål. Fräs grönsakerna tillsammans med saffranet som du mortlat med en gnutta socker. Slå på de krossade tomaterna, häll i lite tomatpuré och ketchup. Smula ner fiskbuljongen och häll i tillsammans med hummerfonden. Slå på grädde och creme fraiche och låt koka en stund. Skär varje lax/torskbit i fyra delar. Lägg ner i soppan och låt koka i 10 min. Hacka ner lite dill. Servera med en klick aioli, garnera med dillkvist och några skalade räkor. Halleluljah!

Linns fisksoppa

2 påsar saffran
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 morötter
1 broccoli
1 habanero
Olja
1 flaska vin
1 dl tomatpuré
Skal från 500 g räkor
1 nät musslor
1 pkt msc-märkt fryst torsk
Smör
Salt

Skala och hacka lök, vitlök och chili, samt fänkålen. Skiva moroten tunt och dela broccolin i knippen och skär roten i bitar. Skala räkorna och tvätta musslorna.
Värm en kastrull och fräs lök vitlök och chili och tillsätt musslorna. Slå sedan på vinet och koka tills att musslorna öppnat sig. Sila av fonden i en ny kastrull och spara musslorna. Värm en stor kastrull och fräs tomatpurén i oljan och tillsätt räkskalen i tomaten. Slå på musselavkoket och låt koka i ca 20 minuter på svag värme. Plocka sedan ur köttet ur musslorna och spara dem till servering.
Skär torsken i bitar och tillsätt dem 5 minuter innan servering tillsammans med grönsakerna. Klicka i lite smör och smaka av med salt. Servera med dill, bröd och aioli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".