1 av 2
Adams vinnande crêpes! Foto: Emilia Melgar/ SR
2 av 2
Det stuvas! Foto: Emilia Melgar/ SR

DAGENS RECEPT

Adam Tenstas vinnande veggocrêpes!

Ingredienser
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 st ägg
1⁄2 tsk salt
2 msk smör-&rapsolja

Fyllning:

200 g champinjoner
2 st gula lökar
2 st rödlök
1 st purjolök
Smör-&rapsolja
2 dl lätt crème fraiche franska örter
1⁄2 tsk salt
1⁄2 krm svartpeppar
färska örter t ex persilja och timjan

Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och smör-&rapsolja. Vispa ihop och ställ åt sidan. Skiva svampen. Skala och skiva lökarna tunt. Strimla purjolöken. Bryn svampen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna. Tillsätt all lök. Fräs på medelvärme under omrörning tills löken blir mjuk. Rör ner crème fraiche, salt och peppar. Låt koka ihop någon min.

Sätt ugnen på 225°. Häll lite smör-&rapsolja stekpannan till gräddningen av första pannkakan. Grädda 8-12 tunna pannkakor. Fördela fyllningen på pannkakorna. Rulla ihop och lägg dem i en ugnssäker form. Pensla dem med smör-&rapsolja och värm i ugnen ca 10 min. Strö över hackade färska örter och servera med sallad.

KockLinns lyxiga svampcrêpes!

Pannkaka :
4 ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
salt
200 g skirat smör

Blanda smeten och stek sen fina tunna crepes i en varm stekpanna.

Fyllning:
2 askar champinjoner
2 små burkar torkad karl-johansvamp
4 dl vitt vin
4 dl grädde
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe timjan
200 g riven parmesan
200 g riven västerbottenost
1 påse bebyspenat

Skala och hacka lök och vitlök samt skiva champinjonerna. Hacka timjan fint. Stek dem i en gryta och slå sedan på vinet. Tillsätt den torkade svampen och koka i 20 minuter och tillsätt sedan grädden. Koka i ytterligare 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Red stuvningen med mjölken och vetemjölet och tillsätt sedan lite riven parmesan. Fyll crepesen med spenat och stuvning och toppa dem sedan med riven ost. Gratinera alltsammans i ugnen på 200 grader tills att osten fått en fin gyllenbrun färg. Ät och njut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".