Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

Publicerat fredag 28 februari 2014 kl 18.12
I förstadiet. Foto: Emilia Melgar/ SR

Cleo och Kristin Amparos magiska kreolska räkgryta!

1 kilo stora fina, färska räkor
2 msk finhackad gul lök
1-2 krossade vitlöksklyftor
2 msk smör
2-3 tsk curry
1 tsk paprikapulver
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
några droppar citronsaft
1 grön eller röd paprika
2 bananer
2-3 skivor ananas
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar
en knivsudd cayennnepeppar

Gör så här:
1. Rensa räkorna
2. Fräs lök och vitlök långsamt i 1 msk smör några minuter utan att
det tar färg, häll över curry och paprika, fräs hastigt och späd med
grädde och vin. Låt såsen koka ihop några minuter.
3. Ansa och skär paprikan i tunna strimlor, bananerna i skivor och
ananasen i bitar. Fräs hastigt var för sig och lägg ner i såsen. Smaka
av med citron, salt, peppar och cayenne.
4. I sista ögonblicket före serveringen fräses räkorna hastigt i smör
och läggs ner i den heta blandningen.

Servera med kokt ris ( gärna jasminris )

Cajun shrimp a´la Kock-Linn!

Enligt en massa recepmakare på internetz är cajun shrimp (och all annan kreolsk mat) en mashup av både mathostoria och recept. I den här räkgrytan är det bara gul lök, selleri och grön paprika som "måste finnas" och sedan kan en tydligen välja och vraka lite som man vill med resten. Så här gör jag:

3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 gröna paprikor (helst sorten green bell, men de kan vara svåra att hitta i Sverige)
2 stjälkar selleri
5 färska tomater
1 burk hela cocktailtomater 
olivolja
torrt paprikapulver
cayenne
lite kanel
lite malen ingefära
citronskal och saft från 1 citron
persilja
salt 
en nypa råsocker

600 g kött av råa skaldjur (det du hittar och som du kan leva med att äta)

Ris- koka enligt förpackningens anvisningar

1 plantain (matbanan)
1 sötpotatis
4 dl olja
salt
cayennepeppar

Sås:

Hacka alla grönsaker fint och fräs dem i olivolja tillsammans med torra kryddor. tillsätt sedan burktomaterna och sänk värmen ordenligt. Låt puttra i ca 20 minuter och tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt sedan citron, hakcad persilja, salt och råsocker. 

Skaldjur
Skala och stek skaldjuren i het panna i smör precis innan servering och salta mycket försiktigt.

Chips:
Skala och skiva bananen och potatisen. Värm oljan till 160°C och fritera skivorna tills de fått en gyllenbrun färg. Lyft dem med en hålslev upp på papper och krydda med salt och cayennepeppar. 

Servera såsen på en hög med kokt ris, toppat med skaldjur och chips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".