DAGENS RECEPT

Sp4zies carbonara!

250 g pasta
5 dl mjölk
2 dl grädde
125 g rökt pancetta eller bacon
En halv lök
3 äggulor
2 msk hackad gräslök
1 dl riven parmesanost, plus extra ost för topping
Smör
Salt
svartpeppar

Instruktioner:

Finhacka en halv lök och stek den i en kastrull med lite smör tills det luktar gott och får lite färg.
Medan löken utvecklar alla underbara aromatiska föreningar, hacka rökt pancetta och placera den i en kall panna. Värm pannan sakta och låt fettet i köttet smälta. Pancettan kommer nämligen steka i sitt eget fett. Om du inte har pancetta, blir bacon faktiskt lika bra. 
När löken är mjuk och luktar gott, täcka den med mjölk och grädde. Låt det sjuda i ca 20 minuter. 
Pancettan ska vara krispig nu, så ta av den och lägg på lite papper och låt den rinna av. 
Nu har 20 minuter gått och det är dags att sila såsen genom en fin sil! Koka ihop och sila sedan bort löken men spara gräddmjölken. Separera äggen och spara endast gulorna.Tillsätt gulorna i gräddmjölken och blanda väl. Ta bort pannan från värmen så att du inte får äggröra. Låt såsen sakta tjockna och rör då och då. Koka sedan pastan i väl saltat vatten och en skvätt olivolja. 
Mycket vatten, mycket salt och en skvätt olivolja. Jag använder olivolja inte för att det håller pastan fastnar (om du har en hel del vatten och koka ursinnigt, inte fastnar i alla fall) men eftersom oljan hindrar vitt skum från att stiga upp och över kanten.
Blanda pastan med såsen och tillsätt en handfull riven parmesanost. Tänk på att pastan har lite salt i sig och att det är i både parmesanosten och panchettan.
Överför pastan på en tallrik, strö över lite extra parmesan, sprid kackad gräslök på toppen av det, tillsätt lite nymalen svartpeppar, och du är klar!

KockLinns carbonara

100g pancetta
50g pecorino
50g parmesan
3 ägg
400g spaghetti
2 vitlöksklyftor
timjan
50g smör
svartpeppar från kvarn

Tärna och stek panchetta med de hela vitlöksklyftorna samt lite timjan tills fläsket är härligt krispigt. Riv osten och blanda de båda. Koka pastan enligt förpackningen i rikligt med väl saltat vatten. Som en kallsup i medelhavet ska de va. Vispa samman äggen och när pastan är kokt och avhälld, blanda smör, ost, vispat ägg och stekt fläsk men plocka ur vitlöken och timjanen. Toppa med svartpeppar.

Servera gärna en sallad innan pastan eller i skål vid sidan av.