VONGOLE! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio

DAGENS RECEPT

KockLinns pasta vongole

1 stor klick extrasaltat smör (ca 100 g)
1 kg vongolemusslor
2 dl fin olivolja
3 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 röd chili
1 citron
½ flaska vitt vin
3 knippen blandade örter
1 pkt spaghetti av bättre kvalité
ca 1 kg blandade tomater
salt och svartpeppar

Börja med att dela tomaterna och salta, peppra och olja dem lätt på en plåt och torka dem i ugn på 150°C. Hacka sedan lök och vitlök samt chili och fräs löken i en kastrull i massa olivolja. Tillsätt sedan musslorna som ska vara sköljda och rensade. Häll på vinet och koka tills att alla musslor öppnat sig. Häll då av vätskan genom en sil ner i en bunke. Ta en sauteuse eller traktörpanna och fräs resten av de hackade grejjerna och fräs det i en massa olivolja. Tillsätt sedan vätskan från musselkoket och låt koka på låg värme. Sätt sedan på en stor kastrull med vatten och tillsätt rikligt med salt när det kokat upp. Koka pastan enligt förpackningen. Ta under tiden ur merparten av musslorna ur sitt skal och ta bort “höljet” på musslan och lägg det i såsen. Ta av den från plattan och när du rensat alla musslor (spara några till garnering) mixar du såsen med smöret och juice från citronen, så att du får en krämig sås. Slutligen: blanda musslor, sås, tomater och hacka örterna och blanda dem med resten. Tillsätt också skal från citronen och smaka av, tillsätt eventuellt mer salt.

Voilá. Njut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".