Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

Publicerat fredag 7 november 2014 kl 18.13
En burgare. Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio

Valeries Veggieburgare:

Till burgarna:

Cirka 200-300 g shiitake
2 konservburkar svarta bönor
2-3 dl finriven parmesan
2-4 vitlöksklyftor
Kryddor - ex sriracha eller sambal, salt, peppar

Till paneringen:
1-2 uppvispat ägg
Pankoströbröd

Finhacka shiitakesvampen, och stek den sedan i smör eller olja tills den fått fin färg. Pressa eller häll över finhackad vitlök och stek tills färdig. Salta och peppra. Ta av från värmen. Mixa bönorna i en skål, tillsätt vitlök, och kryddor och smaka av. Tillsätt parmesanen och svampen och blanda runt. Forma biffar (om man har tid kan man låta dem vila i kylen ett tag). Vänd dem sedan i ägg och sen ströbröd och stek på medelvärme med ganska mycket olja tills färdiga. Om man älskar livet kan man steka lite halloumi och ha på, eller någon annan ost - annars skippar man det.

Tillbehör:
Hamburgerbröd
Skivad lök
Sallad
Tomat
Majonnäs 
Sriracha
Ketchup

Blanda majonnäs med sriracha, bygg din burgare, servera med pommes friten, ät och njut av livet!

Till Pommes friten:
X antal potatisar beroende på storlek och hunger. Gör bruk av ditt egna förstånd!
2 liter frityrolja

Skär potatis i stavar. Skalet går bra att behålla på, men det kan vara trevligt att skölja och kanske skrubba dem lite först.
Lägg dem i en kastrull med kallt vatten, koka upp och låt koka i några, högst fem minuter. De ska vara lite mjuka på utsidan men absolut inte färdiga i mitten! Häll av i ett durkslag. Strö gärna ut potatisen på typ en bricka så de svalnar snabbt. Låt gärna stå.
Till friteringen: hetta upp olja i en kastrull. För att veta när den är färdig kan en lägga i en brödbit och vänta tills den blir gyllenbrun. 
Sen lägger man i pommes friten och friterar - nu är det viktigt att oljan inte är för het - potatisen ska bli lite friterad men inte direkt få någon färg. Håll koll hela tiden!
Ta upp pommes friten och låt vila på en bricka/plåt med hushållspapper på. Gör så tills hela satsen friterats sin första omgång. Sen ska den in igen! Nu ska oljan vara lite varmare. Fritera tills de blir gyllenbruna o krispiga. Lägg på hushållspapper så de inte blir soggiga. När hela satsen är klar - salta, häll över en finhackad ört om du är finsmakare och servera omedelbart.

KockLinns halloumi och falafelburgare:

Specialpommes friterade i panko:
3 bakpotatisar
3 äggvitor
3 dl panko
salt

Strimla potatisen till gamska smala pommes. Förkoka dem i saltat vatten i ca 2 minuter. Fritera sedan tills de är krispiga men innan de fått färg. lyft då ur dem och låt vila på handduk eller hushållspapper. Vänd dem i äggvita och panko och fritera igen tills de fått rikligt med färg. salta och servera! Njut!

Falafeln:
2 burkar kikärter
½ dl sesampasta
citronjuice
koriander
persilja
korianderfrö
malen ingefära
spiskummin
olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
sesmfrön att panera med

Hacka örterna och vitlöken, mixa kikärter, örter, vätska och  sesampasta till en jämn smet. Krydda sedan med torra kryddor och salt och smaka av. platta till “biffar” som paneras i sesamfrön. Värm en kastrull med olja och fritera biffarna tills de har en fin gyllenbrun färg.
Håll varma i ugnen.

Dressing:
1 chipotlechili
1 dl chilisås
1 burk majonnäs
1 klick turkisk yoghurt
salt
svartpeppar

Mixa chili och chilisås så att inga stora klumpar finns kvar av chipotlen. Blanda sedan med majonnäs, yoghurt och smaka av med salt och peppar. Stek halloumi och lägg ihop allting i ett gott hamburgerbröd, med sallad, gurka, tunt skivad lök, flafel, halloumi och dressing. Servera med pommes och extra dressing att dippa i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".