Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

MUMS! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio
MUMS! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio

KockLinns Musselfest!

Du behöver (4 pers):

2 nät musslor
3 vitlöksklyftor
4 schalottenlökar
½ flaska vitt vin
6 st pilgrimsmusslor
smör
olivolja

Rensa musslorna. Hacka löken och schalottenlöken och fräs det med olivolja. Tillsätt musslorna och sedan vinet. Koka tills att alla musslor öppnat sig och häll sedan bort vinet i annan kastrull. Låt detta koka ihop till att hälften återstår och klicka i massa smör. Mixa till ett skum.

Stek pilgrimsmusslorna i smör tills de har en gyllenbrun färg.

Sallad:

1 gurka
salt
socker
ättika
2 tomater
1 knippe dill
1 knippe kruspersilja

Skär gurkan och blanda med ättika, socker och salt och blanda det med skuren tomat, hackad dill och persilja. Bryt musslorna och ta bort det ena skalet, stek dem snabbt i lite olja och strö på lite socker. Servera alltsammans på ett stort fat. Toppa med skum och servera med bröd.




Madeleine Martins musselsallad!

Du behöver (6 pers):

2 vitlöksklyftor
1 stor knippa bladpersilja (à ca 50 g)
2 l vatten
salt
2 paket, frysta tinade blåmusslor utan skal (à 200 g) eller seafood mix (2 paket musslor motsvarar ca 500 g seafoodmix)
1 paket frysta, tinade grönmussla med skal (à 400 g)
150 g pilgrimsmusslor (frysta eller färska)
1/2 dl olivolja
2 citroner
flingsalt
svartpeppar

Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan, spara stjälkarna. Koka upp saltat vatten och persiljestjälkarna i en kastrull. Lägg i blå- och grönmusslor. Låt sjuda ca 3 minuter. Skaldjuren ska inte koka, bara bli varma. Häll av musslorna i en sil. Lägg ett lock över silen så de håller sig varma. Ställ kastrullen på spisen igen och värm olivolja. Fräs vitlöken utan att den tar färg. Vänd försiktigt ner musslorna och persiljan i blandningen. Pressa juicen från 1 citron över. Strö över 1/2 tsk flingsalt och 1 krm nymalen svartpeppar. Hetta upp en grillpanna (eller stekpanna). Grilla (eller stek) pilgrimsmusslorna ca 1 minut på varje sida så att de får grillränder. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg upp musslorna på ett fat. Servera genast med vitt bröd, citron, olivolja och flingsalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".