DAGENS RECEPT

ScoutJohan Rosenborgs lammfärs- & squashgratäng

Du behöver:

en bit getost - riven
2 burkar cream fraiche
1 knippe Selleri
1 Purjolök
1 paket soltorkade tomater - frästa
500 gLammfärs
1 Vitlök
Rosmarin och timjan - brynt
Tomatsås
1 stor Squash - skivad
1 pkt Krossade tomater 
1 pkt Körsbärstomater 
2-3 st Gula lökar 
1 citron
Oregano
Persilja
Olivolja
Salt
Socker Nån nypa
Svartpeppar

Gör så här:

Skiva squash på längden, 5-8 mm. Bred ut och salta på båda sidor. Hacka och fräs gul lök i olivolja. Halvera körsbärstomater och blanda i löken. Häll på krossade tomater. Krydda med oregano, timjan, citronzest, pressad citron, salt, peppar, lite socker.

Låt puttra.

Hacka selleri, purjolök och soltorkade tomater. Fräs i olja. Smaka av med salt. Bryn lammfärsen i olivolja med finhackad vitlök och hackad rosmarin och persilja,. Smaka av med salt.

Varva squash, tomatsås, köttfärs, grönsaksfräs och cream fraishe i lager i en stor gratängform. Upprepa.

Toppa med riven getost. In i ugnen tills osten har fin färg och det puttrar i botten av formen.

Låt svalna lite

Njut!

KockLinns Lamm-och zuchinigratäng

Du behöver:

3 st zuchini
1 getost av chevretyp
100 g riven parmesan
2 gula lökar
½ vitlök
2 morötter
2 burkar creme fraiche
1 frp hela skållade tomater
chiliflakes
1 klick tomatpuré
vitt vin
backtimjan
oliver
olivolja
salt
svartpeppar från kvarn
Krispsallad
vinäger
olja
salt

Gör så här:

Skala, hacka och stek lök, vitlök och morot och tillsätt sedan färsen. Stek den hårt och smaksätt med chiliflakes, skivade oliver, tomatpuré, salt och peppar. Tillsätt sedan vin och koka ihop en stund och häll sedan på burktomaterna och rikligt med olivolja. Koka ihop allt till en härlig köttfärssås.

Skiva under tiden zuchinin, salta och stek den i olivolja i het panna. Blanda creme fraiche med getost. Lägg sedan, i en gratängform. Zuchiniskivor, getostkräm, köttfärsås omlott och toppa översta lagret med parmesan. Gratinera i 20°C i 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad.