DAGENS RECEPT: Lyxiga köttbullar

Linns spaghetti med köttbullar

10 portioner

400 g smaksatt korvfärs (tex färdig salsicchia urtagen ur sitt skinn, eller smaksatt grövre malen fläskfärs)

Rulla små köttbullar av färsen och stek dem i en het panna. Vänd sedan samman allting när pastan och såsen är klar. Gärna i pannan där korvköttbullarna stekts så att det göttiga kommer med i såsen, men spara lite grönsakspasta ifall någon inte äter kött.

1 pkt god spagetti
salt

Koka pastan enligt paketets anvisning.

Såsen:

1 burk hela skållade tomater
3 gula lökar (hackat)
4 vitlöksklyftor (hackat)
1 msk honung
chiliflakes
4 strån backtimjan
2 dl vitt vin
svartpeppar
olivolja

Fräs lök och vitlök i en kastrull, slå på tomat, timjan och vin och koka i minst 30 minuter på svag värme. Smaka av med salt, chili, peppar och honung och mixa sedan i olivolja med en stavmixer.

Grönsaker:

1 aubergine
1 squash
1 gul paprika
1 knippe vårlök
salt
peppar
olivolja
1 knippe basilika
1 msk rödvinsvinäger

Skär grönsakerna i ungefär samma storlek och lägg dem i en form. Ringla olja över och salta/peppra. Rosta dem i 10 minuter på 200 grader och låt sedan svalna något. Lägg på  en skärbräda och hacka samman med basilika blanda ihop med vinäger och smaka av igen. Blanda sedan såsen med pastan och toppa med den här grönsaksröran.

Utmanar-Mias Spaghetti och Köttbullar

Kalvfärs 250 g
En halv gul lök
En halv ekocitron
Salvia, några kvistar
Persilja och/eller basilika, ungefär lika mycket som salvia.
Parmesanost 2-3 matskedar

Sardeller, 3 4 filéer
Vitlök
Salt och peppar
Ekoägg, ett eller två
Gott skorpmjöl, ca 1/2 dl
Lika mycket vatten eller buljong
Smör till stekpannan

Spaghetti till 2 personer
2 3 smakrika tomater, ta gärna några som luktar mycket tomat.

Gör såhär

Lägg skorpmjölet i vatten eller buljong. Hacka löken, örter, vitlök. Riv citronen. Mosa ellerfinhacka sardellerna. Blanda allt detta med kalvfärs och ägg. Salta (försiktigt) och peppra. Smaka helst.
Rulla köttbullar och stek i smör.

Hacka tomaterna
Koka spaghetti med tuggmotstånd.
Fräs på lite finskuren vitlök i olivolja. Häll av spaghettin och lägg den i pannan. Blanda med oljan, tomaterna, lite persilja, salt och peppar.
Servera med köttbullarna. Ketchup är gott till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista