DAGENS RECEPT: Eggs Benedict & Florendicte

Linns eggs florendicte

10 st english muffin
Skär bort lite av toppen och stek snittytan i rikligt med smör innan du ska lägga ihop din benedict.

Pocherade ägg:
10 ägg, salt, 1-2 korkar ättika
Koka upp vatten i en stor kastrull & salta rikligt. Tillsätt ättika och sänk temperaturen på plattan något. Knäck äggen ett i taget i en slev. Vispa så att du får en virvel i vattnet och lägg ned ägget i virveln. När det flyter upp till ytan är det klart. Lyft det då med hålslev och lägg försiktigt på en skärbräda.
Topping
10 tjocka skivor hårt rökt helmuskelskinka, torkad röd chili, 1 knippe gräslök -fint skuren
Torka skinkan i ugnen på ca 100°C tills den är krispig som ett chips. Om du inte har torkfunktion: öppna ugnen emellanåt för att släppa ut fukt. Krossa de torra skinkchipsen och blanda med fint mortlad torkad röd chili. Ha dem sedan som krydda på din benedict.
Hollandaise
1 dl vitt vin, 1-2 vitpepparkorn, 1 msk vitvinsvinäger, zest från 2 citroner, 1 hackad schalottenlök
Koka detta och låt det reducera tills att det har en lite tjockare konsistens och den stickiga syran är borta och det snarare smakar åt det sötsyrliga hållet. Sila.

2 äggulor, 150 g skirat smör, 50 g brynt smör, finsalt, citronjuice

Blanda äggulorna i en kastrull med den reducerade, silade vätskan. Vispa samman till ett fluff. Ställ sedan kastrullen på lite värme och fortsätt vispa kraftigt. När det blivit lite som en glansig, tjock kräm: ta bort kastrullen från värmen och tillsätt salt. Droppa sedan i det skirade smöret och vispa samtidigt. När såsen är tjock och krämig och smakar gott kan du droppa i lite vatten och tillsätta det brynta smöret på samma sätt som det skirade. Smaksätt sedan med färsk citronjuice.
Spenat:
3 st silverlökar
500 g babyspenat
1 skvätt vinäger
50 g smör
salt
Skiva löken och koka den mjuk i smör, under lång tid på svag värme. När den är mjuk, söt och god, tillsätt vinäger och salt. Blanda sedan löken med sköljd och torkad spenat.
Lägg ihop din florendicte och njut!

Zebastians eggs benedict

Ingredienser:
Hollandaise (se nedan)
Pocherade ägg (se nedan)
Rökt skinka, gärna skuren i 4 tjocka skivor
Surdegslevain, gärna skuren i 4 tunna skivor
Finhackad gräslök om du pallar

Servera gärna med:
God blandsallad
Syrad rödlök (se nedan)

Om en vill följa det här receptet på eggs benedict är det bra om en börjar med att syra löken. Gör sen Hollandaisen. Se till att ha stekt brödskivorna och skinkan innan de pocherade äggen blir klara, så kan du servera rätten när äggen fortfarande är varma.

Hollandaise

Smör 200g
Citronsaft ca 1 tsk/efter smak
Äggulor 3 st
Vatten 1 msk
Vitvinsvinäger 2 dl
Svartpepparkorn
Lagerblad
Salt

1. Smält smöret. Koka upp en kastrull med ungefär en decimeter vatten. Den övre kanten på vattenkastrullen ska helst sluta tätt runt botten på den kastrull som du sen ska använda för att montera ihop såsen. Häll vinägern i en kastrull, lägg i ett lagerblad och fem svartpepparkorn. Ställ på medelvärme tills det är ungefär två matskedar av vinägern kvar. Sila bort lagerbladet och pepparkornen.

2. När vinägerreduktionen svalnat, vispa ihop hälften med äggulorna i ovan nämnda kastrull, den som ska passa ihop med kastrullen med det kokande vattnet. När smöret blivit fingervarmt kan du ta vattnet från spisen, sätta kastrullen med äggen över vattenbadet och börja vispa. Gör detta tills äggen blivit krämiga, nästan så krämiga som du vill att hollandaisen ska vara när den är klar. Om det blir klumpar, om ägget koagulerar, ta kastrullen från värmen och vispa en stund innan du fortsätter. När du uppnått önskad konsistens, ta kastrullen från vattenbadet och ställ på en kökshandduk eller urvriden disktrasa. Detta för att kastrullen inte ska fara omkring när du sen vispar i smöret.

3. Ta därefter det skirade smöret och lyft bort eventuella mjölkrester som lagt sig på ytan. Häll sedan försiktigt, först droppvis sedan i en tunn stråle, ner smöret i gulorna. Om såsen blir för tjock, ha i några droppar ljummet vatten. Smaka sen av med salt, resten av vinägerreduktionen och citron.

Pocherade ägg

Vatten ca 3 liter
Ättika 2 msk
Salt 2 msk
Ägg 8 st

1. Koka upp vattnet, häll i ättikan och saltet. Knäck äggen i en kopp eller liknande, ett ägg per kopp/glas.

2. När vattnet kokat upp, rör så det blir en virvel i vattnet. Stjälp sedan snabbt ner äggen i vattnet, ta kastrullen från spisen och lägg lock på i tre minuter.

3. Plocka sen upp äggen med hålslev.

(Snabbsyrad rödlök)

Rödlök 1 st
Ättika 1 dl
Socker 2 dl
Vatten 3 dl

1. Skiva/klyfta rödlöken. Pilla isär skivorna/klyftorna något.

2. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna något.

3. Slå lagen över löken. Ställ kallt i minst 40 minuter.

Lycka till! Om en inte vill ha skinka kan en byta ut den mot ångad spenat eller gravad lax. Också mycket gott!