SÅ MUMSIGT! Foto: Emilia Melgar/ SR
SÅ MUMSIGT! Foto: Emilia Melgar/ SR

DAGENS RECEPT: Kyckling- & baconmagi!

Tobbes baconlindade kyckling med crème fraîche (till 4 pers)
Serveras med ris

4 st kycklingfiléer
1 paket bacon
1 burk Créme fraiche (gärna smaksatt med paprika eller chili)
1 burk Créme fraiche (naturell)
1 st röd paprika
1 ask färska champinjoner
3 msk ketchup eller chilisås
2 msk sweet chilisås
100 gram riven ost
salt
svartpeppar
paprikapulver

1. Sätt ugnen på 225 grader. Salta o peppra kycklingfiléerna lite grand och linda sedan baconskivor runt dem. Bryn snabbt  i en stekpanna runtom.
2. Blanda cremé fraiche-burkarna, tärnad paprika, skivade champinjoner, ketchup, sweet chili sås och lite av osten. Krydda efter egen smak.
3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform (utan röran) och sätt in mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt. Fördela sedan créme fraiche blandningen ovanpå kycklingfiléerna och strö på ost och ställ in i ugnen ca 5 minuter tills osten fått lite färg. Används gärna termometer så allting blir genomstekt. Servera med klyftpotatis eller ris samt en god sallad.

Linns fredagskyckling

1 hel kyckling gärna ekologisk och “fullvuxen”
olivolja
3 vitlöksklyftor
citron
salt
mortlat korianderfrö
paprikapulver
malen ingefära

Blanda alla torra kryddor och riv i citronskal och vitlök i detta. Gnid in kycklingen i det och salta sedan runt om hela. Olja en ugnsform och lägg kycklingen i formen. Baka den först på låg värme (ca 150°C)  tills att innertemperaturen vid ben är strax under 70 °C. Höj då värmen till 220°C och ugnsstek ytterligare tills att skinnet fått fin färg och är krispigt å gött.

4 st broccoli
10 skivor välrökt sidfläsk
chiliflakes
citronjuice (förslagsvis från den citronen du tidigare rev)
1 tunt skivad vitlöksklyfta
olja
salt

Dela under tiden broccolin i mindre bitar.
Skär fläsket smått och stek det knaprigt. Koka den snabbt i väl saltat vatten och precis innan servering: stek broccolin i olja i het pana och tillsätt vitlök, låt den bli tillagad men inte få färg.  Avsluta med chili och citronjuice samt det knapriga fläsket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".