Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT: Lax!

Publicerat onsdag 30 september 2015 kl 19.04
Amandas vinnarlax! Foto: Emilia Melgar/ SR
1 av 2
Amandas vinnarlax! Foto: Emilia Melgar/ SR
KockLinns lax! Foto: Emilia Melgar/ SR
2 av 2
KockLinns lax! Foto: Emilia Melgar/ SR

Amandas Lyxiga Lax:

2 bitar laxfilé, räkna ca 140 gram styck
1-2 msk smör eller olivolja
0,5 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar

Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först. Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den. Kolla också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Så här gör du:
Värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja. Salta och peppra laxen. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om laxfilén har skinn. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.

KockLinns stekta lax med sallad på rostad potatis och råmarinerade betor:

600 g lax
Salt
Smör

Salta laxen runt om och stek den i het panna med smör. Först på skinnsidan och sedan på köttsidan. Ös den i smöret tills laxen har en innertemperatur på strax över 40 grader.

Tillbehör:

Potatissallad

900 g potatis
2-3 polkabetor
1 påse babyspenat
Olivolja
Salt
Honung
Vinäger
Citron

Dela och rosta potatisen i ugnen på 200 grader tills den är mjuk och ordentligt gyllenbrun. Ta sedan ut och låt svalna något. Hyvla under tiden betorna och lägg dem i kallt vatten för extra krisp. Blanda en syrlig vinägrett med salt, olja, vinäger, honung och citron och blanda upp allt till en härlig sallad.

Servera laxen med dillmajonnäs som du gjort själv eller blanda finhackad dill med köpemajonnäs gjord på riktiga ägg.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".