KockLinns vinnargryta! Foto: Emilia Melgar/ SR
1 av 2
KockLinns vinnargryta! Foto: Emilia Melgar/ SR
Lisas gryta! Foto: Emilia Melgar/ SR
2 av 2
Lisas gryta! Foto: Emilia Melgar/ SR

DAGENS RECEPT: Älg!

Älgkalvsgryta på utmanar-Lisas vis

Älggryta:
Smör att steka i
1 stor gul lök
2 morötter
1 bit rotselleri
500 g älgkalv-grytbitar
2 dl rött vin
2 dl grädde
3 dl vatten
Torkade kryddor: timjan, rosmarin, enbär, lagerblad
En näve torkade trattkantareller
2 tsk svartvinbärs gelé
1-2 msk kvibile gräddädel
1 msk viltfond
1 tsk Espressopulver
Salt
Vitpeppar
Färsk timjan till garnering

Serveras till:
Svenskt matvete
Gröna bönor

Gör såhär:

Skala lök, morot och rotselleri. Skär upp i lagom stora bitar och fräs dem med smör i en djup stekpannan tills löken blivit mjuk och rotsakerna fått lite stekyta. Skär köttet i tunna skivor under tiden, mot fibrernas riktning! Putsa bort eventuella senor och hinnor. Töm stekpannan och lägg i en ny klick smör och vänta tills pannan är ordentligt varm. Bryn köttet i två-tre omgångar, salta och peppra. Häll tillbaka allt det stekta i panna och häll på vinet, vatten, kryddor och grovt sönderdelade trattkantareller. Låt puttra under lock i ca 15 minuter.
Koka upp vatten med lite salt till matvetet.
Tillsätt resten av ingredienserna i grytan. Tillsätt grädden, smula ner mögelost och svartvinbärs gelé. Rör ut kaffepulvret i lite kokande vatten och tillsätt lite i taget till önskad smak. Låt puttra under lock i ytterligare 10 minuter. Koka de gröna bönorna.
Lägg upp det lite snyggt och toppa med färsk timjan!

Smaklig måltid!

 

Linns älggryta med öl och potatis

Gryta:

1,5 kg älggrytbitar
2 gula lökar
1 kg potatis
4 vitlöksklyftor
torkad eller färsk backtimjan
3 flaskor öl
vatten
2 lagerblad
3-4 enbär
salt
svartpeppar från kvarn
en stor klick smör till stekning och att runda av såsen med i slutet

Bryn grytbitarna ordentligt runt om i smör och krydda med salt och peppar, krossade enbär och lagerblad och timjan. (ca 2 timmar) Slå på öl och vatten tills det täcker och låt köttet koka på svag värme under lock tills det är riktigt mjukt. Mot slutet: Skiva potatis och lök samt vitlök och tillsätt det i grytan. Lyft sedan upp det från vätskan och lägg åt sidan en stund. Låt vätskan koka ner till en simmig konsistens och smaka av. Tillsätt juice från de rårörda lingonen och eventuellt mer salt och smöra upp såsen. Servera med lingon och kålchips.

Lingon:

300 g lingon
100 g socker

Lägg lingon och socker tillsammans i en skål och rör om då och då tills att sockret har smält.

Kålchips:

3 grönkålsblad
olja
salt

Bryt kålbladen i bitar och blanda dem med salt och lite olja. lägg dem på en plåt och torka i ugnen på 100°C tills de är hårda och krispiga.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".