Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT: Svampsoppa!

Publicerat fredag 16 oktober 2015 kl 12.23
KockLinns soppa! Foto: Emilia Melgar/ SR
1 av 2
KockLinns soppa! Foto: Emilia Melgar/ SR
Julijas soppa! Foto: Emilia Melgar/ SR
2 av 2
Julijas soppa! Foto: Emilia Melgar/ SR

Julijas Mors festsvampsoppa:

30 g torkad svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
15 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 msk tomatpuré
50 g gräddädelost
3 dl creme fraiche
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
persilja

lägg svampen i lite vatten tills den mjuknat (ca 15 minuter), krama ur vattnet. finfördela svampen, schalottenlöken och vitlöken med en mixerstav. bryn allt i smör. smula ner buljongtärningarna, strö över mjölet och rör om, tillsätt vattnet. koka upp. smaksätt med tomatpuré och ädelost. låt soppan puttra i 15 minuter. tillsätt créme fraichen och krydda. strö över persiljan och lite av ädelosten.

västerbottenostflarn:

2 dl västerbottenost
1 dl gruyereost

Riv osten, klicka ut på bakplåtspapper (inte för nära varandra, de flyter ut) och grädda i ugnen på 200 grader i 6 - 8 minuter.

matmuffins med färskost:
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
1 ½ dl olivolja
300 g Färskost Naturell

+ färskost att ha på mackan till soppan

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Häll i mjölk, ägg, olja och färskost, Rör till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda dem i ca 20 minuter mitt i ugnen.

Linns svampsoppa

2 shalottenlökar (finhackade)
3 vitlöksklyftor (hackade)
100 g torkad svamp (trattisar och Kalle J)
1 låda champinjoner
½ fl vitt vin
torkad timjan
salt
4 dl grädde (ca)
1 “tumme” blåmögelost
1 skvätt rödvinsvinäger
1 skvätt portvin

Servera med:

Krasse
Ostfrallor med mycket smör på, (köpta eller din favoritdeg bakade med lagrad ost på toppen)

Fräs lök, vitlök och champinjoner i en kastrull. Slå på vin och tillsätt den torkade svampen. Koka tills att vätskan (buljongen) är reducerad, god och smakrik (ca 20 minuter). Smaka av med salt. Häll i grädden och koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt, mögelosten, vinäger och portvin. Smaka igen och tillsätt eventuellt mer vinäger, sött vin och salt.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".