Detta är Lantzkampen!

Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheter. Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering. Till programmen! (Lantzkampen och Kära Annika)

För att vara ett tävlingsprogram är det förvånansvärt få som bryr sig om vilka som vinner. Istället njuts det av gästernas espri i kombination med det potpurri av ljudillustrationer från veckan som gått och som på sinnrika sätt omvandlats till tävlingsfrågor av den utomordentliga redaktionen (Annika Lantz och Anna-Karin Ivarsson.

Annika Lantz ser du nedan i grön spandexdräkt. Anna-Karin Ivarsson kommer hon att trolla fram ur hatten så fort vi gått kursen ”Rörlig bild på hemsidan”.).

Ronderna i Lantzkampen är lika föränderliga som själva nyhetsflödet men är alltid tydliga och adekvata. Lantzkampen räds inte för rubriker som: ”Fifa eller tecknat?” eller ”Även journalister och minister kan ha fel”

Andra ronder är återkommande, som ”Hur slutar det?”, ”Vad pratar hen om” och ”Sant eller Falskt” (också kallad ”Snabbfrågorna”).

Med tanke på sändningtiden, 18.15 på fredagskvällar, så är den vanligaste frågan om programmet: Hur går det att laga mat till Lantzkampen?

Svaret är att det går bra, men att rekommendationen är att laga ugnsstekt eftersom fräset i stekpannan kan störa ljudbilden, och eftersom programmet är intensivt och rappt kan det vara lätt att missa väsentligheter även vid karamellisering av mindre lökar.

Programledare för Lantzkampen är Annika Lantz, domare är Sara Lövestam. Sara Lövestam är författare, Sfi-lärare, grammatikfetischist och kan dessutom klippa vad som helst med sax. När Anna-Karin fyllde år senast klippte Sara Lövestam ett helt födelsedagsfirand med redaktionssaxen. Ur ett vanligt kontorspapper!

Kort och gott: Lantzkampen är en frågesport där det är lika svårt att ha rätt som att ha helt och hållet fel.

Kärleksfullt och i hopp om god lyssning

Annika Lantz (ja, jag har skrivit om mig själv i tredje person i texten)

Hjälp oss att hitta nyhetsgrodor.

Sänds fredag 18.15.
Repris lördagar 20.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista