1 av 4
Ulph Nyström. Foto: Benjamin Thorén/Sveriges Radio.
2 av 4
Annika Lantz. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 4
Sara Lövestam.
4 av 4
Anna Emanuelsson Foto: SR

Redaktion


 
 

Annika Lantz - programledare
Annika Lantz kommer från Sätra. Många tror att hennes eruptiva kreativivitet beror på hennes transcendentala förbindelse med Sätra Vattentorn, ett 112 meter högt rundtempel i betong. Annikas fotbollskarriär fick ett brutalt slut efter en olycklig målvaktsutspark som träffade henne rakt i huvudet... Hennes skådespelarkarriär stäcktes av 80-talets snåla teatersyn, och en något överspänd tolkning av jungfru Maria i scenskoleprovet. Och i Stockholms södra förorter är det fortfarande många som muttrar över den filosofiska frågan:
– Vad i helvete gjorde Annika Lantz på ekonomisk linje på gymnasiet?

Vilken tur då att Annika mötte radion, och att häftig kärlek uppstod. Här öppnade sig en Lantzväg som slingrade sig från studentradion, via Radio Stockholm och till slut en total erövring av kanalerna P3, P4 och P1, och vid minst ett tillfälle också YLE i Finland.

Längs vägen har La Lantz gett sig på såväl partiledarintervjuer, skapat Wallenberghjälpen, en hjälpinsats för det rika utanförskapet i samhället, och ”dansat den gula bananen” – dvs en gång för alla visat att dans är bäst i radio!

Men nu gäller det Lantzkampen, nyhetsquizet där Sveriges Radio möter Världen. Vad ser hon framför sig inför programstarten:
– Jag ser framförallt mig själv i en grön sparkdräkt med ett frågetecken på.
 

Ulph Nyström – producent
Ulph Nyström kommer från Jörn.
Det finns ingen stark radioproducenttradition i Jörn, därför är det uppseendeväckande att man lyckats föda upp detta stjärnämne. I två decennier har Ulph Nyström förgyllt Sveriges Radio med sin kompetens, idérikedom och espri. Tillsammans med Annika Lantz (och en hel del andra förträffliga radiomedarbetare) står han bakom succéer som Morgonpasset, Lantz i P3, Lantz i P1 och Lantz i P4. Naturligtvis har en man som Ulph Nyström också satt spår utanför huset, nu senast med ett omtalat lyrikbattle med poeten Peo Rask, i tidskriften Provins. När han fick frågan om att producera nyhetsquizet Lantzkampen, tvekade han aldrig: ”Aldrig har en så liten människa haft så stora känslor inför ett så voluminöst projekt. Men jag tycker också att det ska bli roligt.”
 
 

Sara Lövestam, domare 
Sara Lövestam är romanförfattare, lärare i svenska för invandrare och grammatiknörd med osviklig känsla för rätt och fel. Hon är fullkomligt oslagbar när det kommer till att böja starka verb i perfekt particip, och går igång på svensk syntax.

Sara har skrivit tre romaner och den senaste kom 2012, Tillbaka till henne.

Om nätterna kommunicerar hon livligt med sitt undermedvetna, och hon är dessutom en fena på att ”klippa vad som helst på fri hand”... I Lantzkampen har hon en gudomlig makt över poängen. Protester mot domaren är förbjudna, och Sara har auktoritet att dela ut stil-, retorik, associations- eller analyspoäng helt efter egen bedömning.

Anna Emanuelsson, praktikant

Anna Emanuelsson är praktikanten som gör det som alla vill göra - nämligen pratar skämt med Annika Lantz och klipper ut konstiga klipp. Favoritklippen kommer oftast från vetenskapsradion som har en tendens att rapportera om herpesdrabbade ostron och hur många resor till solen svenska slaktdjur gör varje år.

Anna har precis tagit sin politices kandidatexamen, duktig som hon är, och är också den på redaktionen som med äkta glädje lyssnar på riksdagsdebatter.

Man kan om man är nyfiken följa Anna och hennes praktik på instagramkontot Lantzkampenpraktikanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".