Pierre Thorsson gjorde ett av de avgörande målen i VM-finalen 1999.

RP tog SM-guld i veteranhandboll

Linköpingsföreningen RP vann SM-guld i handbollens veteran-SM på lördagen. RP, som har en lång handbollstradition, hade bland annat den flerfaldige världsmästaren Pierre Thorsson i laget - en stor bidragande faktor till att laget fick hänga en guldmedalj om halsen vid turneringens slut.

RP är en handbollsförening med historia. Klubben har fostrat många talanger och landslagsspelare som varit en stor bidragande faktor till att det svenska handbollslandslaget skördade stora framgångar under nittiotalet.

Pierre Thorsson är en av RP:s stora spelare. Men liksom många andra från handbollens gyllene generation la han skorna på hyllan för ett par år sen och inledde en karriär som tränare.

- Att vi har blivit tränare är ett ganska naturligt steg för många av oss. Vi har ju ändå rutinen, och många av oss har ju närmare tio år i landslaget, säger Pierre Thorsson.

Men den här helgen var Pierre Thorsson tillbaka på handbollsplanen som spelare. När RP bjöd in till veteran-SM i handboll var han genast sugen på att spela för sin gamla förening.

Och det syns att takterna sitter i. Även om inte lika många pass går fram och han inte gör lika många mål, så syns det att han är en spelare med rutin. Dock känner han själv att det numera är roligare att snacka med polarna i omklädningsrummet än att svettas på planen.

- De gamla minnena är det roligaste, det är många anekdoter som kommer fram när man sitter i omklädningsrummet, skrattar Pierre Thorsson.

Och visst är han värd att få skratta. Det är en spelare som gjort 557 landslagsmål och 237 landskamper. Som vunnit otaliga mästerskapsmedaljer. Men som ändå aldrig glömmer hemstaden Linköping.

Och hans hemkomst går bara att hylla. Pierre Thorsson visade vägen till RP:s första SM-guld för veteraner. Finalsiffrorna 13-3 emot MP gav RP sitt första SM-guld för veteraner.

Även RP:s damer hade en bra helg och vann brons. Kort sagt en bra helg för en förening med tradition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista