Lass bäst i Sverige

Linköpings allmänna simsällskap (Lass) är Sveriges bästa klubb på långbana. Det står klart sedan sommarens svenska mästerskap i 50-metersbassäng för ungdomar, juniorer och seniorer är avklarade.

- Ja, det känns så klart jättebra, säger Mikael Holmertz, huvudtränare i Lass. Det har ju inte varit ett uttalat mål som vi har jobbat efter, däremot har vi jobbat hårt med att jobba med våra ungdomar som har varit lite yngre och få fram fler och bli lite bredare.

Men för att ytterligare utveckla simningen i Linköping behövs bättre förutsättningar, anser Mikael Holmertz. Han skulle gärna se att simhallen i Linköping byggs ut och får en 50-metersbassäng. Idag är simhallen alldeles för liten.
- Simhallen är ju väldigt underdimensionerad för den verksamhet som finns. Vissa timmar på dygnet är det ju överfullt och jag förstår att besöksantalet faktiskt har sjunkit i simhallen för det går inte bedriva någon vettig verksamhet varken för barnfamiljer, motionärer eller en tävlingsförening.

Utbyggnad kan bli aktuell
Enligt Linköpings kommunalråd, Gösta Gustavsson (c), finns det en möjlighet att det kan bli en 50-metersbassäng inomhus i Linköping i framtiden. Den skulle då ligga i anslutning till den nuvarande hallen. En detaljplan för Folkungavallsområdet håller på att tas fram, och där ingår planerna på inomhusbassängen.

Men för att inomhusbassängen ska kunna byggas måste simklubben Lass själva försöka få tag i finansiärer som kan täcka kostnaden för bygget. Linköpings kommun kommer inte bidra med några pengar. Det kan ta 1-2 år innan detaljplanen för Folkungavallsområdet är färdigt.