Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
varje lördag och söndag hela sommaren 12.03 - 13.03

Läs chatten med manusförfattaren Hassan Loo Sattarvandi

Ladda hem avsnittet om Nima som podd - del 3
8:24 min

Hassan Loo Sattarvandi, manusförfattare för #Terapioffer, chattade med lyssnarna. Här är hela chattet.

Ingen är ensam om att ha svåra tankar eller erfarenheter. Det finns hjälp och hopp. Kanske genom en terapeut, en förälder eller vän? Unga har en stark kreativ pågående process inom sig och det är därför vi anser att vi med tillit kan göra radioteater för 13-15 åringar som är utmanade och engagerande. Den kraft som karaktärerna i Terapioffer visar genom sitt mod att möta sin verklighet och gå vidare klokare och starkare, är inte unik för tre uppdiktade personer i ett radiodrama. Den gäller självklart även för den generation av unga som nu håller på att bli vuxna."

/Doreen exekutive producent

Terapioffer är ett drama för unga och även om vi som jobbar med produktionen inte är i samma ålder så tycker vi att frågorna är så allmängiltiga och vi är här för dig som har synpunkter frågor eller funderingar hela sommaren. Du som vill chatta med oss kan alltid vara anonym och din fråga är lika viktig för oss som att vi alltid kommer sträva efter att försöka ge dig bästa svar.

Chatten här på #terapioffer är bemannad av oss på Sveriges Radio varje lördag och söndag mellan 12.03 och 13.03 hela sommaren.  Vi som finns i chatten heter Ronnie och Benjamin men varja vecka har vi med oss minst en gäst från serien som önskar att du som lyssnar ska känna dig välkommen att fråga om allt mellan himmel och jord. Hoppas vi hörs mycket.

Vänligen från oss alla och hittar du hit i mitten på veckan når du oss på mejlen terapioffer@sverigesradio.se eller tagga #terapioffer på Facebook eller Twitter.

Benjamin Thorén: Hej och välkomna till dagens chatt med den som skrivit Nimas histora, Hassan Loo Sattarvandi. Hassan kommer att dyka upp här vid 12-tiden och svara på era frågor.

11:05, 6 July 2013

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Hej!

11:57, 6 July 2013

Benjamin Thorén: Vi hälsar Hassan Loo Sattarvandi välkommen. Fortsätt att ställa dina frågor, om Terapioffer, om manusskrivande eller det du är intresserad av.

12:05, 6 July 2013

SKOLA VAR HJÄLP!: Var pluggar man om man vill bli manusförfattare. Ingen aning om det här som du gör nu men om du kan säga ungefär vilka skolor som krävs (betyg, snitt, inträdesprov) Eller är det bara kontakter???? Jag vill göra film men det är fan svindyrt att läsa alla coola kurser och i t-banan finns bara skämtreklam om bo i "nån förort hundra mil från sthlm och bli glad och hitta lägenhet för vi är nån skämthögskola". Jag har dubbelexamen är 27 år och ingen kan ge ett ärligt svar på hur jag ska göra för att bli det som du är! Alltså känd men bakom kulisserna på ett coolt sätt!

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag tror DI är den mest respekterade utbildningen. Men det finns en skola i Göteborg också som är typ som DI.

12:09, 6 July 2013

Komiker wants snabba cash: Så himla kul att få fråga dig om saker och ting men ärligt Hassan! Gör du annat för att överleva eller kan man klara sig på att vara som du? Fattar om du inte kan outa en siffra men kan man på rikko leeeeeva på att skriva för radio? Jag vill gärna men man kanske måste försörja barn och grejer du vet?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag sparar mina pengar som jag tränar på skrivandet. Så jobbar jag 50%.

12:10, 6 July 2013

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Som jag tjänar på skrivandet, ska det stå.

12:11, 6 July 2013

Leelo Dallas Alla Pass: Om man jobbar som du och gör det jobb du gör (har ingen aning) Vad måste man göra som är tråkigt också .... alltså allt kan ju inte va kul eller har du gjort fler grejer än Snabba Cash som jag missat som du är stolt över för ärligt. Jag fattar att inte allt kan va bäst hela tiden när man har ditt jobb och jag vill verkligen leva på att typ skriva saker som film tv, serier och kanske tom radio men vad tjänar man typ och måste man va frilans eller kan man bli anställde och liksom ahhhhh kanske idiotfråga men leva på att folk vet att man är bäst på att fixa bra storys för alltid och sen bli gammal och trött och inte skriva lika bra men ändå ta och låta banken säga japp du duger till ett bostadslån. (PS Blir du aldrig trött eller rädd för att tappa förmågan?) Fan en fråga till svara om du orkar men vad skulle du göra om du plötsligt typ blev pisstrött på att skriva manus!+?????

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Man blir nog alltid rädd för att man en dag inte ska ha en historia att berätta. Jag har haft tur, än så länge, men jag har hela tiden idéer som jag skriver. Snabba cash var kul, men det är absolut inte det bästa jag skrivit, men visst är jag mycket stolt över Snabba cash.

12:13, 6 July 2013

Knarkibajset: Hej! Hur blir man manusskrivare och vem ska man höra av sig till om man läst en bok och vill va den som får bestämma hur filmen ska bli? En fråga till var du själv när du gjorde snabba cash och vem i hhhhhhh.....????!!!! frågade dig? Asså HUR? Snälla berätta för min dröm är att göra film men finns liksom ingen fil kand i skriva snabba acash eller tjejen med tatueringen jurser att söka på UNI!

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Man blir det genom att skriva. Jag tror det finns 2 typer av författare. 1. de som verkligen tvingar fram sina texter, jag känner en del sådana. Sen finns det de som skriver för att de har något att berätta som bottnar i en själv.

MITT TIPS ÄR: SKRIV SKRIV OCH LÄS MASSA BÖCKER OCH KOLLA PÅ FILM.

12:15, 6 July 2013

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag måste skriva det här: de som har gått utbildningar för att lära sig att skriva är inte nödvändigtvis per automatik bra författare. Jag tror man kan öva upp skrivandet genom att skriva en massa, läsa en massa - sen om man vill göra film så borde man kolla på massa film.

12:17, 6 July 2013

Pelle: Hur började du skriva? Har du alltid velat bli författare?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag började skriva noveller, men om jag ska vara ärlig så började jag skriva dagbok. Sen blev det ett intresse som växte eftersom jag hela mitt liv läst.

12:18, 6 July 2013

Inte terapioffer: Har du egna erfarenheter som Nima, eller är allt påhittat?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Såklart är det påhittat. Men det är också en del av min tonår som jag skriver om. Tonåren kan vara en hemsk tid där den värsta tyrannen bestämmer hur alla ska vara.

12:19, 6 July 2013

Nimrod: Hej Hassan! Jag ville fråga Simon sist men tycker att du kanske kan svara bättre! HUr tänkte du när du skrev allt som Nima säger? Har du koll på hur ungdomar låter idag. Asså jag tycker du gjorde ett asballt jobb i snabba cash men Terapioffer är en bra grej men känns lite stereotyp? Hur mycket fick du bestämma och så här när det är i efterhand? Hade du velat att det lät annorlund apå nåt sätt? Kännner du 15 -åringar och jag är dubbelt så gammal så har faktiskt ingen koll men är det här en sann spegel av verkligheten enligt dig?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Det här som händer i Terapioffer är ingen sanning, jag har hittat på saker, men det bottnar i mina egna erfarenheter som tonåring. Som, om jag nu ska vara ärlig, var MYCKET värre än så här.

Det är inte jag som regisserat. Regissören sätter tonen. Så du får fråga Eva om den. Jag har bara skrivit.

12:22, 6 July 2013

Anna Anna Anna : Hej Hassan! Vad var det absolut bästa och vad var det absolut svåraste med att göra den här serien?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: När man skriver romaner, så är det bästa att allt man väljer att skriva bestämmer man HELT själv över. Men skriver man manus för film, radio, teve eller teatern, så försvinner det en aning. Men å andra sidan, så ska det vara, man ska arbeta noga med en dramaturg. Även om jag ibland kan tycka att det är plågsamt, så är det ändå alltid nödvändigt för dramat.

12:24, 6 July 2013

Hesitantes: Hej! Som musiker är det tufft att bilda eget skivbolag och släppa egen musik. Som författare är det inte alls tufft att bilda eget förlag och släppa böcker. Varför tror du att författande är utelämnat till förlagens godkännande? Väldigt få DIY-förlag som lyckas.. eller får utrymme.

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag tror det handlar om distributionen, de stora förlagen har enklare att nå ut. Det är svårt för de små och nystartade förlagen att nå ut.

12:26, 6 July 2013

Inte terapioffer: Hur tycker du att de vuxna runt omkring Nima ska göra. Det är ju alltid lätt att säga att föräldrar och vuxna ska ta sitt ansvar och så. Men hur gör man det?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag minns hur det var när jag var i den ålder. Jag var livrädd för att vuxna skulle ta tag i saken, du vet, vuxna som säger: Låt mig prata med de där galningarna, de kommer lyssna och sen slipper du dem. Vi vet ju alla att det alltid blev värre av att vuxna la sig i - så ja, hur ska man göra? Jag tror inte att man som vuxen kan lägga sig i och sen bara släppa det, lägger man sig i så måste man följa upp flera gånger och se till så att situationen blir bättre.

12:28, 6 July 2013

Nimrod igen: Förlåt om jag tjajat men jag läser bloggar om ungdomar som berättar om precis det som jag tror det här programmet (serien) sk handla om men borde inte typ en ung person kanske en 15-åring få vara med och skriva manus? För de vet ju precis hur det är ‘Eller om du vill svara berätta gärna hur du jobbade med att få fram NImas röst? Gillade han som spelar Nima idén för i förra chatten så svarade han att det var liksom en karaktär och han kände inte igen sig alls? Om jag vill bli bra på att skriva manus? Som du ju är proffs på .... vore superglad om du ville ge lite tips! Hoppas du vill svara =) Kram från en anonym wannabe!

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag läste den chaten, men han menade att han inte kände igen sig i just den situationen. Varför skulle han känna igen sig i den? Jag tror inte Al Pacino kände igen sig i Gudfadern, men han klarade av att spela den. Det är inte så att man kan skriva bättre om 35-åringar bara för att man är just i den åldern, det handlar mer om att tänka tillbaka på sig själv, sina egna erfarenheter och göra något av det. Det blir alltid svårt när det ska spelas, det är en annan sak i böcker - för då är det enbart författarens röst som hörs - här ska det tolkas.

Om du vill bli bra på att skriva, så är mitt tips att skriva, skriva mycket och läsa ännu mer. Läsandet är viktigt!

12:32, 6 July 2013

Hesitantes: Om man är några vänner som har en idé till film eller tv-serie. Vart hör man då av sig för att få idén prövad?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Jag skulle skriva en synopsis och sen presentera den för produktionsbolagen.

12:33, 6 July 2013

Ninni nyfiken: Hassan jag såg den här chatten på Twitter. Men hittar inte dig där? Twittrar du? Och en kanske dum fråga ... Men jag läste bara boken Snabba Cash och såg aldrig filmen. Nu har jag läst den här chatten och inte hört serien. Varför tycker du jag borde typ höra serien och kanske se filmen? (Boken var svinbra men är liksom skraj att sumpa känslan om filmen är kass ) Inget illa menat men har du nån liknande film/bok känlsa som du har minne av kanske du förstår vad jag menar.... Men hey cred som kalas till dig! LIksom YOLO ... förresten vet du vad YOLO betyder? Men även om du googlar hehe det var menat som en komplimang. Du har fan det ballaste jobbet hoppas du tycker det också! Kraaaaaaaaaaam Pssst har du nåt nytt på g snart / Ninni Nyfiken =D =D =D =D =D

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Nej, jag twittrar inte, har dock instagram och facebook, det får räcka.

Varför? Jag vet inte varför du ska göra det. Gör det om du är nyfiken på filmen, den är bra eller serien - den är också bra.

Boken är nästan alltid bättre, om jag ska vara ärlig, men jag måste säga att Daniél Espinosa överträffade romane Snabba cash, enligt mig i alla fall.

Yolo? Jag googlade inte. Så vad betyder det?

Jag skriver på en ny roman och en film.

12:36, 6 July 2013

Nyfiken: Två frågor: Vilket är ditt drömprojekt? Vad läser du helst själv?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Mitt drömprojekt är någ att få igenom en filmidé som jag har nu.

Jag läser en massa. Bolano läser jag gärna, Faulkner borde jag läsa mer av - vilket jag ska göra. Salinger, Eyvind Johnson, Marquez, Llosa... så många många fler.

12:39, 6 July 2013

Alex: Hassan Hassan Hassan har tusen frågor som kanske är för tråkiga för att skriva här. Men seriöst. Tack SR för att du jobbat med det som är onödigt snack om tv-licens. Men jag är nog för gammal för terapioffer även om jag tycker det är något jag hade behövt höra för 30 år sen. Minns en gammal serie (kommer inte ihåg namnet) men det hade varit coolare om det var på riktigt. Jag vill helst se mer av det du gjort och kommer lyssna på Terapioffer för att det är du men förlåt kanske fräck fråga. Varför gör du radio när film är coolare? Varför är det som Nima säger så kort jag vill veta mer och undrar ... finns det någon sorts bakom kulisserna extended edition som klipptes bort. (Jag laddade ner alla delar och fattade ändå inte vad som var Nimas egentliga problem? Vet du? Det borde du ju men jag har sett in treatment och det här var liksom 80 procent sen när jag trodde allt skulle falla på plats på ba nähä. :((((( tack för att du var bra men förlåt är liiiiiiiite besviken .... Ta ej illa upp hoppas på mer bara =) KRAM

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Varför gör du radio när film är coolare?

Jag vill göra film också. Ska göra mer film.


Varför är det som Nima säger så kort jag vill veta mer och undrar ... finns det någon sorts bakom kulisserna extended edition som klipptes bort.

För att serien bara fick vara 8-9 minuter per avsnitt.

12:41, 6 July 2013

Benjamin Thorén: Vi tar en sista fråga innan vi rundar av dagens chatt.

12:42, 6 July 2013

Darth Vader: Vad är det för skillnad med att skriva för film eller för radio? Vilket är roligast?

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Det är ganska likt. Jag tror det finns en störe frihet inom radio, men vi får se, jag ska skriva mer film och då får vi se hur stor friheten är. Båda är roliga.

12:43, 6 July 2013

Hassan Loo Sattarvandi - manusförfattare: Tack för era frågor, ha en trevlig sommar. Hej då!

12:44, 6 July 2013

Benjamin Thorén: Tack så mycket Hassan för att du svarade på frågor idag. Och tack alla som ställt frågor. Vi kommer tillbaka med fler chattar under sommaren! Hej då.

12:45, 6 July 2013

Terapioffer: Ärligt talat kära alla älskade följare. VAD GLADA VI ÄR att ni hittat hit! Låt oss säga en sak som du som vill lyssna kan hjälpa med ...

13:02, 6 July 2013

Terapioffer: Tycker du att man är ett offer om man går i terapi så retweeta INTE #Terapioffer

13:02, 6 July 2013

Terapioffer: Vi som gör #Terapioffer har ev minnen av att terapi inte var helt OK. Ett av många fler skäl till att vi heter så. Men hoppas vi har fel =O

13:02, 6 July 2013

Terapioffer: Hey! #terapi kan vara lika spännande som det är en norm vi hoppas inte finns som heter att det kanske inte för alla är okej att må dåligt.

13:02, 6 July 2013

Terapioffer: Hej alla! Glöm inte att vi som gör den här serien är så sjuuuuuukt glada för att ni som vågar må dåligt skriver om det. Därför retweetar vi!

13:02, 6 July 2013

Terapioffer: RT @Marrenad: In på terapi nu.

13:02, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: Hej alla som ställt världens bästa frågor till Hassan! Hjälp ni är bättre än vi vågat drömma om! Tagga #terapioffer så hörs vi snart igen!

13:03, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: På Twitter kan den som känner att den vill veta mer om vad vi gör eller få tips på kommande chattar tagga #terapioffer så svararvi

13:04, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: Om vi bara hunnit mer mer! Hjälp vad vi när är många som skriver mejlar och har en relation till att vara ett #terapioffer och bestofall STOLTA!

13:06, 6 July 2013

Terapioffer: Tycker/tror du någon som följer dig lyssnar på DIN röst om DU säger att ett #terapioffer är nåt bra. Någon att va stolt över pga STARK RT <3

13:06, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: vädjan till alla efter vårt stora tack till Hassan! Skriv NÄR NI VILL till oss vi svarar mest på helger men lita på att VILÄSERALLT

13:07, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: Och för alla som sov sött för en stund sen! Va skönt att ni höll lördag! MEN blev du RT:ad på Twitter är det av <3 till dig

13:09, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: Jag och Benjamin tackar snart för oss men mig hittar du veckans alla dagar som @ronnieritter på Twitter annars mejla terapioffer@sverigesradio.se

13:10, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: Tusen långa lördagskramar och på återseende! Nästa vecka har vi en ny spännande chatt här på @sverigesradio =) !

13:11, 6 July 2013

Terapioffer: Manusförfattaren Hassan Loo Sattarvandi chattade hos oss på #Terapioffer idag. Här ere! http://t.co/rj0RXfICTd

13:11, 6 July 2013

Terapioffer: RT @owenil: Finns det någon särskild terapi för oss som är ute i för god tid? Två timmar i Nynäshamn, kanske. #almedalen

13:11, 6 July 2013

Terapioffer: @Marrenad Kanske ur sammanhang plump fråga men från våra hjärtan? Känner du dig någonsin somett #terapioffer. (hoppas inte) <3 / RR redaktör

13:11, 6 July 2013

Terapioffer: RT @sarahtomasson: Dagens gruppterapi var fantastiskt kul :D jag lär mig mer och mer, trots att ett år har gått. #terapi

13:12, 6 July 2013

Terapioffer: @owenil Ha he hi. Förlåt för eventuell misstolkad ironi. Men vad ÄRLIGT befriande att få magkänslan att kalla dig för #terapioffer ;) / RR

13:12, 6 July 2013

Ronnie Ritterland: Tack från mig och mister B! På supersnart återseende =D #terapioffer kan vi göra nåt bra av men ikke utan er bästa ni. Ok?

13:13, 6 July 2013

Relaterat

Mer om Terapioffer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".