Våga fråga

Här finns någon att prata med

Det finns massor av vuxna som jobbar dygnet runt med att hjälpa dig och om det är jobbigt att höra av sig och du inte vill säga vad du heter så kan du alltid be att få vara anonym. Har du frågor eller funderingar som känns jobbiga eller som du inte vet vem du ska vända dig till med så kommer de som svarar lyssna och inte tycka att det är ett dugg konstigt att du hör av dig.

Här är en lista på nummer som Terapioffer på Sveriges Radio tillsammans med SVT har tagit fram. Mejla oss om du undrar om något på terapioffer@sverigesradio.se

Vid akuta situationer ska du alltid ringa 112 - där kan du få hjälp dygnet runt du får vara anonym om du vill och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

UMO - Din ungdomsmottagning på nätet.
Om att söka hjälp på umo.se

BUP - Barn- och ungdomspsykiatrin
Hitta din närmaste BUP-mottagning

BRIS - Till BRIS kan du ringa om vad som helst, ingenting är för stort eller för litet, för konstigt eller för vanligt.
BRIS-hjälptelefon: 116 111
Bris-mejl och chatt

NATIONELLA HJÄLPLINJEN - Hjälplinjen erbjuder stöd för människor i svåra livssituationer.
Telefonnummer: 020 - 22 00 60
www.1177.se

NÄTVARO - Erbjuder hjälp att anmäla näthat och kränkningar på nätet.
http://natvaro.eu/ 

JOURHAVANDE KOMPIS - Röda Korsets ungdomsförbunds telefon- och chattjour. Du kan vara anonym.
Telnummer: 020-222 444
Mobilchatt: m.jourhavandekompis.se
SMS:a Kompis till 71 700: (kostar som ett vanligt sms)
Läs mer om chatten

RÖDA KORSETS TELEFONJOUR
Telefonnummer: 0771 - 900 800

SJÄLVMORDSUPPLYSNINGEN
Chatt varje måndag-fredag kl 19-22
https://sjalvmordsupplysningen.se/

NÄRA CANCER - För dig som är ung och står nära någon som har cancer
www.naracancer.se

JOURHAVANDE PRÄST
Den som svarar har tystnadsplikt. Jourhavande präst är öppen varje dag mellan kl 21.00 - 06.00. Man behöver inte tillhöra Svenska kyrkan för att ringa och du kan alltid be att få vara anonym. Inga samtal spelas in. Du når jourhavande präst genom att ringa 112 och du kan be om att få prata anonymt på både svenska finska och samiska.

Om det är akutläge för dig eller någon du är orolig för så ska du alltid först av allt ringa  - 112

Listan är skapad av svt.se på sajten 15. Vi har fyllt på med nummer vi hoppas du kan få nytta av.Precis som Terapioffer i Sveriges Radio är vår systersajt på svt.se här för dig oavsett vem du är eller varför du behöver höra av dig. Vår gemensamma nämnare är att vi tycker att det ska vara minst okej men helst självklart att våga må som man mår. Och ibland är det dåligt. På sajten 15 kan du som vill varje vecka hela sommaren se en ny film om till exempel hur det kan bli jobbigt att inte veta vem man ska prata med om man blir med barn om man kanske till exempel själv känner sig som ett barn eller undrar vad vuxna säger och vem man ska prata med om man gör ett gravtest som visar positivt när man kanske själv inte känner att man är vuxen för att vilja eller orkar bestämma allt helt själv just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".