Pim spelas av Hanna Elffors Elfström som inte kunde närvara vid fotografering och ersätts av en statist på bilden. Foto: Björn Dalin / Sveriges Radio

Här är hela chattet med manusförfattaren Jenny Jägerfeld

Lyssnarna chattade med manusförfattaren och psykologen Jenny Jägerfeld. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Benjamin Thorén: Vi väntar på att Jenny Jägerfeld kommer hit och chattar. Hon dyker upp alldeles strax.

12:17, 3 August 2013

Anna: Hur gör du för att behandla en sån som Pim? Vilka metoder används?

Jenny Jägerfeld: Ja, det skiljer sig från fall till fall. Men när någon är så där arg som Pim är brukar jag försöka reda ut vad det ligger i den där ilskan. Vad den står för? Ibland kan ilskan liksom ligga över andra känslor som sorg eller liknande. Det kan vara lättare för vissa att vara arga än att vara ledsna. Då är det viktigt att liksom avtäcka ilskan och förstå vad som ligger under. Men i terapi finns aldrig några standardlösningar, man måste se till precis den individ som sitter framför en.

12:20, 3 August 2013

Bel: Varför är unga människor så arga nu för tiden? Är de påverkade av sina kompisar, av filmer dom kollar på?

Jenny Jägerfeld: Jag vet inte om de är så mycket argare än förr? Kanske yttrar sig ilskan på olika vis. Kanske är det också ovanligare att flickor får uttrycka ilska nu mer än förut.
Ett annat svar kan ju vara att ilska föds ur frustration. Och det är klart att det finns en hel del saker att vara frustrerad över. Och jag kan inte hjälpa att jag tänker politiskt där. Man har under många år dragit ner på barnomsorgen och dragit ner resurser i skolan och liknande. Många barn som förut kunde fått lika extra stöd i skolan och i förskolan (som kanske inte hade det hemma) har inte möjlighet att få den hjälpen, det stödet och den omsorgen på samma sätt längre.
Det är möjligt att sådana saker också spelar in för frustration och därmed ilska.

12:25, 3 August 2013

Nana: Hur ska jag som förälder hjälpa min dotter att höja sitt dåliga självförtroende? Hon tänker så negativa tankar.

Jenny Jägerfeld: Nu vet jag ju inte hur det dåliga självförtroendet yttrar sig. Jag skulle vilja ställa en massa frågor kring hur dessa negativa tankar ser ut, när de kommer etc.

Men om man har dåligt självförtroende kan det hända att man är väldigt fokuserad på prestation när det gäller olika aktiviteter osv. Jag kan tänka att det är viktigt att göra saker som man mår bra av och tycker är kul.
Man kan ifrågasätta hennes negativa tankar. Om det t ex handlar om rädsla för att misslyckas kan man fråga: Men vad är det värsta som kan hända? Många har orealistiska katastroftankar kring vad som kan hända om man inte klarar något.
Påminn henne om att hon är bra som hon är, oavsett vad hon presterar. Beröm inte alltid när hon har gjort något bra, utan beröm henne som person, betona att du tycker om hur hon är, inte vad hon gör. Berätta också för henne att folk omkring inte förväntar sig att hon ska vara perfekt, bara att hon ska göra så gott hon kan.

12:33, 3 August 2013

mobbing: Är Pim en sån som är typisk för dem som mobbar, eller skulle hon lika väl kunna vara ett offer för mobbing? Är det en slump hur man beter sig när man mår dåligt, alltså vänder det mot andra eller blir utsatt.

Jenny Jägerfeld: Jag tänker inte att Pim är en sådan som varken mobbar eller mobbas. Jag tror att hon är en stark person, men hon har för hög moral för att mobba andra, hon skulle tycka att det var oetiskt. Däremot kan hon ju vara ganska kategorisk. Skulle det vara så att hon ogillade något någon gjorde så skulle hon säkert kunna gå på den ganska hårt, vilket kanske skulle uppfattas som obehagligt för den personen.
Jag tycker att det är svårt att säga vilka som blir vad, när det gäller att mobba eller bli mobbad. de flesta går ju inte in i det alls, är varken eller. Jag tror dock att de flesta har varit utsatta för att någon säger något elakt. Kanske är det så ibland att den som då inte sätter ner foten ordentligt, slår tillbaka el liknande, har större risk att fortsätta bli mobbad.
Hur man beter sig när man mår dåligt är nog ingen slump utan ett resultat av personlighet och hur man har lärt in att man kan göra. Blir man mer utåtriktat arg, eller inåtvänt ledsen. Det finns ju tendenser att pojkar blir mer utåtagerande och flickor blir mer inåtvända, men det kan ju skilja sig mycket.

12:40, 3 August 2013

Anna: Vad är det vanligaste problemet bland ungdomar?

Jenny Jägerfeld: Hm svårt. Jag har inga siffror på det. Men det är nog lite olika i olika åldersgrupper också. Bland yngre pojkar är det nog vanligare med utåtagerande argt beteende, och bland tonårstjejer kan man se att nedstämdhet/depression är ganska vanligt. Men många tonåringar beskriver också en väldig press och stress inför skolan, prestationsångest och oro för framtiden.

12:43, 3 August 2013

Nana: Det är väl inte bara barnens fel att de mår så här dåligt. Hur stor betydelse har samhället och varför diskuteras inte det?

Jenny Jägerfeld: Nej, absout inte, det är klart att det hänger på hur man prioriterar dem. På samhällsnivå och på familjenivå. Som jag skrev tidigare tror jag dessvärre att detta att man har dragit ner på resurserna i förskola och skola spelar stor roll. Förr kunde man mer ge de barnen lite extra, nu får problemen växa sig större istället. Det här är i allra största grad en politisk fråga. Jag tycker visserligen att det diskuteras, men alldeles för lite! Så bra att du uppmärksammar det!

12:47, 3 August 2013

Benjamin Thorén: Och så tar vi en sista fråga innan vi avslutar chattet för idag.

12:50, 3 August 2013

Anna: Jag är äldre än Pim, drygt 20, men jag känner att jag inte har koll på nåt. Min mamma har alltid programmerat sitt sätt att se på livet in i mig, och nu känner jag att jag inte har kontroll själv. Det är liksom kaos i mitt huvud, jag kan inte sätta ord på det. Är det mammas fel att jag har levt i en bubbla hela livet?

Jenny Jägerfeld: Jag vet så lite om din situation så det är svårt att säga. Jag vet inte vad det är du itne har koll på eller varför det är kaos. Men jag tror att det är jättebra att du börjar fundera över och ifrågasätta vad som är dina tankar och vad som är din mammas. Kanske tycker och tänker du som hon ibland, men kanske inte i andra sammanhang.
Det kan vara väldigt svårt att sätta ord på saker, men du kanske ändå behöver försöka bena i det. Vad är det som är svårt? Skriv upp de sakerna. Hur yttrar sig det? Vad har du för känslor och tankar kopplade till det? Hur skulle du vilja att det var? Finns det något sätt att komma dit? Ibland kan det vara bra att sätta sig ner med någon man litar på och försöka bena i problemen, ibland kan man behöva mer professionell hjälp. Jag hoppas det går att börja reda i kaoset!

12:55, 3 August 2013

Benjamin Thorén: Vi tackar Jenny så mycket för alla svar. Andra delen av Pim sänds i morgon klockan 12.03 i P4.

12:55, 3 August 2013

Jenny Jägerfeld: Tack för alla intressanta smarta frågor! Ha en fin lördag!

12:56, 3 August 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista