Ylva Brune, Kalmar Högskola, har gått igenom Landskrona Postens cirka 100 artiklar

Landskrona Posten och ungdomsgängen

Bidrog Landskrona Postens artiklar till Sverigedemokraternas framgångar i Landskrona?

Drygt hundra artiklar har publicerats i Helsingborgs Dagblad/Landskrona Posten om de så kallade ungdomsgängen.

Två medieforskare har nu analyserat artiklarna för Vår grundade mening. Deras resultat: Rapporteringen delar upp samhället i oskyldiga svenskar och kriminella invandrare. Tidningen spelar på rädslan, säger Ylva Brune. Invandrarbarn pekas i texterna ut som potentiella kriminella, menar Arash Mokhtari, .

Det har blivit fokus på ungdomar med utländsk härkomst, säger Mats Karlsson som är biträdande närpolischef i Landskrona. Han konstaterar att det är väldigt tyst kring brott som begås av ungdomar med föräldrar födda i Sverige.

Kritikerna kan inte ha läst artiklarna, svarar journalisten som skrivit flertalet artiklar. Kersti Forsberg, fd redaktionschef på , känner inte heller igen att tidningen poängterat ungdomarnas etniska bakgrund. Samtidigt säger hon att medier borde fundera mer på hur ordet invandrare används.

Ingela Brovik gör dessutom en kort betraktelse över hur bilden av journalister i filmer har ändrats - i stort från hjältar till parasiter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".