1 av 2
Dagens radio- och TV-reportrar i Bolivia har betydligt större frihet än tidigare att rapportera från olika delar av samhällslivet. Här en TV-reporter tillhörande ursprungsbefolkningen som gör intervju framför presidentpalatset i La Paz. (Foto: Bo Hazell)
2 av 2
Jesus håller presskonferens på tavla målad av redaktionschefen för Radio Pio XII i Llallagua i Bolivia, Félix Tórrez Miranda. (Foto: Bo Hazell)

Intressant medieutveckling i två glömda latinamerikanska länder

Vi hör möjligen lite om mediernas betydelse i de större och något rikare länderna i Latinamerika som Brasilien, Chile och Venezuela. Men även i de mindre, fattigare länderna händer det saker.

I Nicaragua finns det t ex hela 350 radiostationer och 1 200 journalister. Ett av de största problemen där är istället att medierna är så våldsfixerade, rapporterar Frida Berg.

 

Radio Pio - Folkets röst

Bolivia hör till de länder i Latinamerika som haft flest militärkupper. Diktaturer har gjort det svårt för medierna att rapportera fritt och oberoende. Men det finns undantag, katolska Radio Pio XII, som vill vara ”Folkets röst”.

Bo Hazell har besökt Radio Pio XII i gruvarbetarstaden Llallagua, som sänder på tre språk: spanska, quechua och aymará.

 

 

 

Murvel

Per Runesson har dessutom läst boken ”Från journalist till murvel”, som visar att skillnaderna mellan medierna i Sverige idag och igår kanske inte är så stora som vi tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".