Det handlar om medier (programmet sänds inte längre)

Vår grundade mening sände fram till 2009 och var radioprogrammet som kritiskt försökte granska innehållet och utvecklingen inom medievärlden, både nationellt och internationellt. Huvudmålet var att initiera och driva en debatt om just innehållet i press, radio och TV. Men naturligtvis diskuterades också formen.

De traditionella medierna smälter också samman med nya medier genom den nya, digitala tekniken. Vi diskuterar därför också utvecklingen av text, ljud och bild på Internet och i andra nya medier.

Viktiga frågor
Yttrandefrihets- och tryckfrihetsfrågor är också viktiga ämnen, precis som medie- och maktkoncentrationen.

Vår grundade mening tillhörde t ex de få som i början av 1990-talet slog larm om vad som skulle kunna hända med den berömda svenska öppenheten, när och om Sverige gick med i EU. Så småningom vaknade flera, som idag åter har somnat in, trots att öppenheten borde vara minst lika viktig att slåss för när vi nu är medlemmar.

Idag ägnar vi svenskar medierna mer tid än någon annan ”fritidsaktivitet”. Medierna spelar en allt större roll i samhället. Det är genom medierna vi får vår bild av verkligheten, av politik och annat. Därmed blir det också allt viktigare att medierna skärskådas och diskuteras. 

Lite historik
Programmet har sänts regelbundet med nuvarande inriktning sedan 1981, men drogs igång redan den 22 februari 1970. ”Vår grundade mening – en serie i åtta delar om opinionsbildning”, löd rubriken när Herbert Söderström frågade ut ledarskribenter om hur de egentligen ”grundade sina meningar”. I första programmet intervjuades Johan Bergengren från Kvällsposten om sin syn på kriget i Biafra.

När programmet sedan dök upp igen under perioder, antog det mer och mer formen av ett renodlat mediemagasin.  

Och skryt…
Idag diskuteras mediernas innehåll och utveckling mer även på annat håll, inte minst i P1 program som Studio Ett och P1 Morgon. Trots detta är Vår grundade mening fortfarande det enda medium som riktar sig till allmänheten som vecka efter vecka, året runt, på olika sätt diskuterar mediefrågor.

1993 fick Åke Pettersson Stora Journalistpriset.  Året före Ikarospris – hedersomnämnande. År 2000 Staten och Rätts journalistpris. Och samma år fick han och Anders Brunkert Torgny Segerstedts frihetspenna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista