Blattejournalistik?

Fredag den 9 januari, klockan 10.03.
(repris 22.25 och 10/1 kl 8.30)

Är det kanske mindre risk för partiskhet om en vit journalist porträtterar en indier? Kan en reporter utan invandrarbakgrund ö h t gräva fram nyheter för en publik med rötter i andra länder? Och hur mycket skiljer sig den publikens lyssnarintressen från majoritetsbefolkningens?
I Storbritannien finns en minoritet som det senate decenniet gjort sig alltmer hörd, inom media, litteratur och musik, nämnligen britter med rötter i Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh...
Dessa britttisk-asiater har numer en helt egen kanal inom BBC. Med nyhets-, sport- och musikprogram sänder BBC Asian Network nationellt, dygnet runt och direkt riktat mot denna invandrargrupp.
Hur fungerar en sådan ”mångfaldskanal” och vilken betydelse har den i samhället? Vår Grundade Menings reporter Helene Almqvist har besökt London och Birmingham, två av BBC Asian Networks huvudstäten.
Vår Grundade Mening rapporterar också om Turkmenistan där journalister har det svårare än i något av de övriga länderna i forna Sovjetunionen. Vid ett medieseminarium nyligen deltog en journalist från Turkmenistan - på hans namnskylt stod det ”Neizvestnij” - ”Okänd”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".