Gränslös satir?

P1 torsdag 18/3 kl 15.25, repris 20.03 och lördag 20/3 kl 11.03

En radiosketch 1963 som skämtade kring kyrkans nattvard renderade upphovsmännen dagsböter för brott mot trosfriden. Fyrtio år senare friade justitiekanslern ett inslag i tv som spekulerade kring förintelsen - hade den inte också fört något gott med sig för det judiska folket?
Har vi gått för långt - accepteras idag allting så länge det kallas satir är frågan. Bl a diskuteras det utskällda skojandet i P3 programmet Hej Domstol kring radions rutiner i händelse av kungens död.
I programmet görs också utblickar utanför våra gränser: I Frankrike diskuteras satirens gränser efter att en komiker i en direktsänd sketch gjorde nazihälsning klädd som en judisk rabbin. En finsk partiledare som hoppar av skyller sitt misslyckande på ett satirprogram i TV. Och i Usa har en radiostation blivit anmäld för att ha drivit med den nya irakiska konstitutionen på ett alltför grovt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".