Det började med en krasch. (Pressens bild)

"Överbeskyddande att inte namnge misstänkta"

I vintras orsakade ”en svensk affärsman” stora rubriker, sedan han kraschat en mycket ovanlig Ferrari på kustvägen utanför Los Angeles. Efter bara några veckor började medier publicera hans namn: Stefan Eriksson, liksom fotografier på honom.

De pressetiska reglerna i USA är, till skillnad från de svenska reglerna, inte stränga vad gäller namn- och bildpubliceringar. Polisen är också ofta snabb med att förse medierna med namn och fotografi på den misstänkte. Claes Andreasson rapporterar från USA.  

Tidigare i år kortades LAS (Lagen om anställningstrygghet) till 6 månader. Journalistförbundet tror inte att det leder till fler anställningar utan snarare att vikariekarusellen snurrar snabbare och att journalistiken blir sämre.

Vi inleder också vår porträttserie. Per Runesson träffar journalisten Pia Sjögren som efterlyser mer känsla i rapporteringen. Kanske borde reportrar gå kurser i skådespeleri?  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".