Demonstration i våras för den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Yttrandefrihet under attack

Det fria ordet är hotat i många länder. Svenskar skryter ofta om den svenska öppenheten. Men är vi verkligen bäst på yttrandefrihet?  

Hör också i slutet av programmet Dawit Isaaks bror Esayas om Dawit och Max Widell, som tillsammans med några kompisar skrivit låt om Dawit Isaaks öde.

Vi sänder direkt från bokmässan i Göteborg som i år har tema yttrandefrihet. I vår panel sitter Eva Elmsäter, Reportrar utan gränser, Marie Kronmarker, FOJO, och Stig Fredriksson, Publicistklubben.

Vi pratar med den afghanske nöjesjournalisten Shakeb Isaar, en av talarna på mässan, som var med och startade en kulturrevolution i landet genom att spela västerländsk musik. Efter flera dödshot flydde han till Sverige. Idag gör Shakeb Isaar programmen här och skickar dem till hemlandet.

Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i fem år. Hans bror Esayas berättar om kampen för att få honom fri.  

Vi diskuterar också hur det står till med yttrandefriheten i Sverige. För några veckor sen bad Stockholm City om ursäkt för en krönika av Sakine Madon efter att hundratals turkar hört av sig till tidningen. Chefredaktören Mikael Nestius hävdar att krönikan var kränkande. Men skribenten Esref Okumus menar att tidningen gav efter för en stark lobbygrupp.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".