1 av 2
Puma Swede tillsammans med programledarna Kike och Helena
2 av 2
Puma Swede. Foto: Christian Bertell / Sveriges Radio Sisuradio
Finska Pinnar

Porrstjärnan Puma Swede struntar i vad andra tycker

Puma Swede: ”Du har en fitta, gå ut och knulla och var stolt över det!”
23 min

Puma Swede bryr sig inte om vad andra tycker, på ett bra sätt. Man borde ta till sig lite av hennes inställning – att bara strunta i vad andra tycker och göra det man själv vill, skriver Sisuradios praktikant Mea Salmijärvi.

Jag trodde jag hade två saker klart för mig. Ett, att Puma Swede är en porrstjärna. Två, att Puma Swede är svensk. Det första stämmer. Men det andra stämmer uppenbarligen inte! Puma Swede är finsk. Eller sverigefinsk. Varför heter hon då Puma Swede? Det spelar ingen roll för min del för så länge hon håller på Finland i ishockey så är allt lugnt. I Finska Pinnar berättade Puma bl.a. om hur hon skålade i champagne när finnarna vann hockey VM.

Jag visste inte så mycket om Puma Swede innan jag lyssnade på Finska pinnar. När jag tänker på porrskådisar så tänker jag att det är någon som har haft en helt galen ungdomstid och sedan fortsätter på det spåret. Så var däremot inte fallet för Puma Swede. Steget från glamourmodell till att vara en del av porrbranschen kanske inte är så stort, men att hon var en blyg hästtjej när hon var ung hade jag inte kunnat ana.

Puma berättar även om hur folk bemöter henne i Sverige. Människor är mer nyfikna och ställer frågor, sedan släpper de ganska snabbt ämnet om porr. Eftersom hon är Sveriges enda ”kända” porrskådis så trodde jag att människor hon möter skulle vara mer kritiska. Just för att vi i Sverige ses som ett ganska stelt folk. Att de flesta är nyfikna pekar ju snarare på något positivt, att man är mer öppen för olika ämnen. Även porr, fast det är lite tabu att prata om det. Eller att sexualitet är något man talar om privat. Medan Puma Swede pratar väldigt öppet om sitt yrke och har en ganska stor självdistans.

Puma Swede anser att feminister borde stötta hennes bransch just med tanke på att kvinnor tjänar mer än män i porrbranschen. En av de få branscher där det faktiskt är så. Har aldrig tänkt på saken utifrån den synvinkeln. Det stämmer ju, men jag tvivlar på att feminister kommer att höja porr till skyarna, någonsin.

Under intervjun så märker man att Puma Swede inte bryr sig om vad andra tycker, på ett bra sätt. Men man borde ta till sig lite av Puma Swedes inställning – att bara strunta i vad andra tycker och göra det man själv vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".