Pär Hulkoff, frontman i industrimetallbandet Raubtier. Foto: Christian Bertell / Sveriges Radio Sisuradio
Finska Pinnar

Rovdjuret från Haparanda försvarar sin musik

Pär Hulkoff: "Så in i helvetets irriterande"
18 min

Anti våld. Anti rasism. Pro rock. Så står det på Raubtiers hemsida. Detta har de skrivit för att de ofta blir anklagade för att deras musik kan uppmuntra till rasism och våld. Pär Hulkoff berättar att detta är ett budskap till kritikerna, för fansen är väl medvetna om att Raubtier inte står för rasism eller våld.

Text av Sisuradiopraktikanten Mea Salmijärvi

Raubtier, på tyska betyder detta rovdjur. Ett väldigt passande namn för ett industrimetallband. Pär Hulkoff har bott i Haparanda hela sitt liv, så för mig blir han nu ”rovdjuret från Haparanda”. Pär verkar väldigt anti-Stockholm, men det kan nog vara friskt att någon är det – alla behöver ju faktiskt inte bo i Stockholm. Sen att han hellre dör än bor i ”fjollträsk” tror jag icke på!

Man har ju sina fördomar. Enligt Pär går en fredagskväll i Haparanda ut på att ”dricka sprit”. Om vi i Stockholm tror att invånarna i Haparanda dricker sprit och åker raggarbil… vad tror då de om oss? Fjollor som går runt med en latte och kikar på vintage? Något åt det hållet kan jag tänka mig. Sen är det ju bara fördomar… för det mesta!

Pär Hulkoff är även sångare i ett countryband, Bourbon boys. Det känns som ett ganska stort steg från industrimetall till country, inte riktigt samma musikgenre där inte! Man kanske ska testa att slå ihop dessa musikstilar? Dolly Parton sjunger med bandet Rammstein, låten ”Jolene” med musiken från ”Du hast” i bakgrunden. ”Du hast Jolene” - en bra kombination för alla er country/metall-älskare där ute!

Idag har jag lyssnat på några av Raubtiers låtar. Väldigt speciell morgonmusik, något positivt är att jag verkligen vaknade till liv. Däremot är det inte min typ av musik, påminde väldigt mycket om Rammstein. Sedan vet inte jag mycket om industrimetallband… alls!

Anti våld. Anti rasism. Pro rock. Så står det på Raubtiers hemsida. Detta har de skrivit för att de ofta blir anklagade för att deras musik kan uppmuntra till rasism och våld, vilket Raubtier alltså inte gör med sin musik. Pär Hulkoff berättar att detta är ett budskap till kritikerna, för fansen är väl medvetna om att Raubtier inte står för rasism eller våld. Jag kan förstå att många kan dra den här slutsatsen, eftersom Raubtiers musik låter väldigt brutal i mina öron. Förmodligen brutalt bra, enligt fansen!

Raubtier har börjat få fler kvinnliga fans. Jag kommer nog inte ansluta mig till dessa kvinnliga fans, åtminstone inte än. Men det var en minst sagt intressant intervju med ”rovdjuret från Haparanda”!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".