Hundralappar.
Äldre luras på pengar. Kuva/Foto: Ckristine Olsson/TT
Finnblicken

Falska släktingar rånar i Sverige och Finland

Merja Markula utsattes för rånförsök (på finska)
14 min

Rånare ringer upp äldre och låtsas vara en släkting från Finland respektive Sverige. Under den senaste tiden har falska släktingar som befunnit sig en ”knipa” ringt upp speciellt äldre och försökt lura dem på pengar.

Telefonen ringer hemma hos Merja Markula i Salem i Sörmland. ”Kan du gissa vem det är” säger den unga mannen i andra ändan på finska. Merja tror sig känna igen rösten och svarar ”Jasså, det är du!”.

Rösten låter bekant och Merja Markula är säker på att det är hennes systerson från Finland.

– Han bad om 3000 kronor. Han hade glömt sin plånbok någonstans och behövde pengar för att få sin reparerade bil inlöst. Tanken var att han skulle gå till Forex följande morgon, växla pengar och ge tillbaka skulden genast, säger Merja Markula.


Falska finska släktingar

Merja är inte den enda som har råkat ut för liknande bedragare. Under den senaste tiden har flera äldre kvinnor med finska rötter i Sörmland fått samtal från unga män som uppger sig för att vara en släkting från Finland.

Polisen söker nu den eller dem som närmat sig de äldre med liknande historier. En del av dessa falska släktingar har lyckats lura till sig ett par tiotusen kronor andra har bara fått ett par tusen.


Falska svenska släktingar lurar finlandssvenskar

Flera finlandssvenska äldre råkade ut för liknande scenarion i Helsingfors och Åbo för ett par år sedan. Unga män som talade svenska ringde upp de äldre och låtsades vara en bortglömd släkting, dotterdotterns pojkvän eller kusinens son från Sverige.

Hufvudstadsbladet i Finland skrev om händelserna och intervjuade flera av de utsatta kvinnorna.

Helsingforspolisen misstänker att det var samma rånare som låg bakom också fler liknande fall i Sverige under samma tid.


Försöker stjäla kreditkort

För Merja Markula stannade det hela ändå vid ett rånförsök. Efter att ha talat en god stund med mannen började Merja tvivla på vem det faktiskt var

– Han var trevlig och vänlig men det var någonting som inte stämde. Han sa att han skulle skicka någon annan att komma och hämta pengarna eftersom han måste stanna kvar och vakta bilen. Han började även fråga om alla detaljer hur man kommer in i huset, säger Merja.

Mannen talade med Merja Markula hela tiden tills en ung man uppenbarade sig utanför hennes dörr och bad om hennes kreditkort.


En ung välklädd man

– Det var en ung välklädd man. Han sa att han hade en maskin i sin bil, med hjälp av vilken han kan ta ut pengarna om jag bara ger kortet. Men jag sa att jag helst vill komma med och skriva under själv och för att se exakt vilken summa det rörde sig om. Och jag ger aldrig mitt kreditkort till bara vem som helst, berättar Merja.

Mannen blev förvånad, orkade inte fortsätta övertala och gav upp. Merja Markula kontaktade senare den riktiga systersonen och fick först då reda på att det hela var en bluff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".