Kuvassa vaalilokaali. Foto: Henrik Montgomery / TT
Listval kan bli aktuellt i Finland, men alla är inte lika förtjusta i att införa ett nytt valsystem. Foto: Henrik Montgomery / TT
Finnblicken

Nyheter från Sisuradio: Finland överväger listval

Nyheter från Sisuradio 02.01.2016 12:56
3:00 min

I Finland tillämpas personval både i kommunalval och riksdagsval. Nu diskuteras en övergång till listval, åtminstone i samband med det nya landskapsvalet.

I Finland har det den senaste tiden pågått en diskussion om att lämna valsystemet med renodlade personval och gå över till en svensk modell där man kan lägga sin röst på ett parti istället för på en person.

Kan öka valdeltagandet

Undersökningar visar att många finländare inte röstar eftersom de inte vet vem de ska rösta på.
Nästa gång finländarna ska gå till valurnorna är det ett nytt slags val det är fråga om, nämligen ett landskapsval. Det kan leda till att det blir ännu svårare för väljarna att besluta sig för vem de ska rösta på eftersom det finns tusentals nya kandidater att välja mellan.

Den före detta socialdemokratiske partiledaren och riksdagsmannen Eero Heinäluoma anser att man borde testa det svenska systemet i det nya landskapsvalet.

- Ett stort antal val skapar en allmän valtrötthet. När alla kandidater dessutom ska få ut sina budskap kan väljarna till slut få svårt att ens uppfatta vad valet handlar om, säger Heinäluoma.

Avskräckande reaktion

Riksdagsledamot Sari Sarkomaa (Samlingspartiet) säger däremot att hon inte ser någon anledning till att byta till ett system där partierna i praktiken bestämmer vem som blir vald och väljarna frånsäger sig en del av makten.

- Det skulle ge en avskräckande reaktion hos de finska väljarna, säger Sarkomaa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".