En sittande kvinna balanserar smart -staven på axlarna. Foto: pressfoto TE3.
1 av 2
Foto: Pressfoto, TE3.
Finnblicken.

Succé för finskt träningsredskap

2:35 min

Ett nytt finskt träningsredskap har fått sitt genombrott sedan två amerikanska basketlag i proffsligan NBA och ett hockeylag i NHL har tagit in produkten som tränings-och rehab-redskap. Det är den sverigefinska fystränaren och fitness-profilen Jarkko Kortelainen som är en av upphovsmännen bakom TE3 eller smartstaven som produkten kallas på finska.

Vid ett första ögonkast ser redskapet ut som en helt vanlig träningsstav i aluminium. Men inuti smartstaven finns en hel drös högteknologiska funktioner. De ger användaren en möjlighet att hålla koll på balans, koordination och kroppskontroll vid olika rörelser.

Högteknologisk stav

Motionären eller toppatleten kan sedan med hjälp av den korrigera sina egna rörelsemönster.

– Jag vill med redskapet förändra motionärernas sätt att se på träning och rörlighet. Jag vill också lyfta fram betydelsen av koordination och kroppskontroll vi alla träning, förklarar fystränaren Jarkko Kortelainen.
Idéen till smartstaven föddes när Jarkko Kortelainen och hans vän Ari Laakkonen satt i bastun. De satt och funderade på vilka nya träningsredskap det kunde finnas behov för.

– En helt vanlig stav är förmodligen ett av världens äldsta träningsredskap.

Då fick de syn på en vanlig sopkvast som stod i bastun. Kan vi få in högteknologi i ett sådant skaft är vi redan på god väg, förklarade Jarkko för sin vän.

– En helt vanlig stav är förmodligen ett av världens äldsta träningsredskap, förklarar Jarkko om idéen till deras smartstav.
Det har gått fyra år sedan den bastukvällen då idén till smartstaven föddes. Nu finns träningsredskapet i produktion sedan årsskiftet.

Storlag använder redskapet

Det stora genombrottet har redskapet fått nu i höst när två basketlag i den amerikanska proffsligan NBA och ett NHL-lag har börjat använda smartstaven som tränings-och rehab-redskap. Intresset för den finska smartstaven är numera också stort i Europa och i Japan.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista