Jireel är Framtidens artist i P3
Foto: Helena Björk/Sveriges Radio
FRAMTIDENS ARTIST: OKTOBER

Jireel är Framtidens artist i P3: En starkt lysande stjärna på hiphop-himlen

Från kyrkokör till Man of the Year – musikredaktörerna har utsett Jireel till Framtidens artist!

Jireel Lavia Pereira föddes i Angola men har växt upp i Rågsved i södra Stockholm. Redan som 10-åring började hans musikaliska liv då han var med i en kyrkokör. Men när han var 15 hookade han upp med Nivy-kollektivet, med bland annat Pato Pooh och Denz i Spetsen.

Där fick vi det första officiella hiphopsläppet från Jireel: "Här & Nu".

Men det skulle ta ett år till innan han på riktigt seglade upp på allas radar – 2016 släppte han dunderhiten Cataleya och slog igenom för den breda publiken.

Idag har Cataleya miljontals streams och i slutet av 2016 blev han nominerad till årets hiphop/soul i P3 Guld, trots att han faktiskt inte hade släppt särskilt många låtar.

Men fler låtar fick vi i år när debutalbumet "Jettad" släpptes – och sedan dess har hitsen fortsatt att hagla: Snap, Tagga och så senaste singeln Man of The Year.

En av Sveriges starkt lysande stjärnor på hiphop-himlen.

– Den blott 17-åriga Jireel är en av Sveriges starkt lysande stjärnor på hiphop-himlen, säger Esau Alcona som är musikredaktör.

– Med sina självklara hitlåtar har han börjat sin resa mot att göra hiphopen mer folklig och i samma veva tvätta bort stämpeln "musiken från orten". Jireel har en fantastisk attityd då han skapar svängiga beats och skriver svängiga texter som fastnar – därför är han Framtidens artist.

P3:s musikredaktörer utser en artist som precis börjat sin musikaliska karriär, och som de är övertygade om kommer vara en given del av musiklandskapet om något år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".