Nu får de anställda på Nevs sin lön

1:06 min

De har väntat en dryg vecka på sin augustilön. Men nu börjar den försenade lönen till de drygt 550 anställda på Nevs i Trollhättan att betalas ut.

– Nu känns det ju underbart, givetvis. Vi har gått och väntat och funderat. Vi har inte haft några riktiga besked när den skulle komma, säger Stefan Larsson, som jobbar på Nevs och är verkstadsklubbens ordförande.

Hur har det märkts bland dina medlemmar att lönen varit försenad?

– Man har tagit det med ro. Sedan rekonstruktionen blev beviljad så har vi förstått att pengarna kommer, det har mest varit en fråga om vilken dag. Det har inte varit samma oro som innan, säger Larsson.

Nu ska de drygt 550 anställda på biltillverkaren Nevs i Trollhättan få sina försenade löner. Länsstyrelsen börjar i dag att betala ut den statliga lönegarantin, säger ekonomidirektören Magnus Berg.

– I dag räknar vi med att skicka utbetalningar för knappt 300 av de anställda till bankgirocentralen och resterande utbetalningar räknar vi med att vi skickar imorgon och på fredag, säger han till P4 Väst.

Biltillverkaren Nevs saknade pengar att betala ut augustilönen till de drygt 550 anställda och de har nu gått en dryg vecka utan lön.

I fredags beviljades företaget rekonstruktion, ett slags konkursskydd. Det innebär också att de anställda får ut sin lön via den statliga lönegarantin.

Länsstyrelsen har nu fått beslut från rekonstruktören Lars Eric Gustafsson om att betala ut lönegarantin och många av de anställda kan räkna med att ha pengarna på kontot den här veckan.

– Stora merparten borde ha pengar på sitt konto i denna veckan, det kan vara så att några har det i början på nästa vecka. Det beror på banksystemen och vilka olika banker man har sitt lönekonto på, säger ekonomidirektören Magnus Berg.