Mange Hellberg. Foto: Mike Stranéus
Mange Hellberg. Foto: Mike Stranéus

"Ingen visste att jag sov på bussar och i trappuppgångar"

Mange Hellberg är artist och låtskrivare, och har samarbetat med bland andra Petter och Organismen. Men han har också upplevt hemlöshet på mycket nära håll. Söndagen den 16 november hör du honom i P1 Debatt - Vem bryr sig om de hemlösa?

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

– Jag har känt mig hemlös ända sedan jag var liten. Jag växte upp i en trasig värld, där det kändes tryggare att sova i trappen än i vår lilla lägenhet i Sundsvall. När jag flyttade till Gävle senare så bodde jag i ett tavelförråd som jag fick låna av en familj, där jag sov i en sovsäck. I Stockholm levde jag kroglivet, sprit och fina kläder och allt det där, men det var ingen där som visste att jag sov på bussar och i trappuppgångar. Så ja, jag har personlig erfarenhet av hemlöshet.

 

– Idag driver jag och en kvinna som heter Caroline Bårman en förening som heter ”Själavärk” i Sundsvall. Vi samlar in julklappar varje år; det kommer hela tiden in folk och skänker grejer, tackar oss och är jätteglada för att vi jobbar med detta – när det egentligen är de som gör jobbet.

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

– Jag tror att det handlar om  att de skyddsnät vi bygger upp handlar mer om kontroll än att hjälpa. När jag hamnade på gatan och gick på soc var det mer intressant för dem att jag var drogfri än att jag mådde dåligt.

– Hemlöshet rimmar ju inte alltid bara på att bo på gatan. Även de gånger man har tak över huvudet för stunden vet man ju att man ska ut igen. Det är samma sak alkohol, det hjälper bara för stunden. Alkohol och droger var inte problem för mig – de var lösningar som sedan blev till problem.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

– Det finns så mycket ondska i världen i hur man hanterar människor. I vår nya värld kan man ju tjäna pengar på behandlingshem – finns ju nästan fler av dem än frisörer nu. Och visst kan man vara vinstdrivande, men vi måste se till att behandlingshem startas för att de vekligen vill hjälpa människor.

–  Det finns sjukt många eldsjälar som jobbar mot det här problemet, men de syns inte! De söker inte den uppmärksamheten. De är sjukt drivna utan att vinna pluspoäng eller få medalj.

 

Vem bryr sig om de hemlösa?

– Jag tror att alla skulle bry sig om hemlösa om de vågade se dem. Om man vågade se att de här människorna har erfarenheter som vi saknar. Ensam är inte stark – vi behöver varandra. Även om du är från Iran eller bor på en båt eller är chef. 

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 16 november, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".