Foujan Rouzbeh. Foto: Privat
Foujan Rouzbeh. Foto: Privat

"De som aldrig riskerar att bli bostadslösa bryr sig minst"

Foujan Rouzbeh är aktivisten som jobbar för att Sverige ska öppna sina gränser. Hon var med och startade Soppkök Stockholm, som väckte uppmärksamhet i våras då Trafikverket nekade dem att dela ut mat på Medborgarplatsen. Söndagen den 16 november hör du henne i P1 Debatt - Vem bryr sig om de hemlösa?

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

– I det här sammanhanget är jag med för att jag var med och startade upp Soppkök Stockholm, och har därigenom kommit i kontakt med folk i den situationen. Det finns det etablerade hjälporganisationer som egentligen bara fungerar som plåster på såren, att allt ansvar förskjuts till regional nivå som sedan skjutsar det vidare.

– Vårt syfte med Soppkök Stockholm var att lyfta frågan, skapa igenkänningsfaktorer och mötesplatser. Vi slutade för att vi inte ville bli den sortens välgörenhet som blir en del av problemet.

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

– Det är omöjligt för mig att svara på, men när man prata med hemlösa talar de om att det finns en slags hemlöshetsindustri. Skulle man verkligen vilja lösa problemet är det inte så svårt, men det finns ett systematiskt problem..

– Det handlar inte bara om bostader utan om att ta ett socialt ansvar, och det hänger ihop med andra faktorer. Många har fördomar om hemlöshet- att det alltid är en vit, alkoholiserad man, att det bara är människor med missbruksproblem som blir hemlösa. Många har inte dessa problem, men får dem när de väl blir hemlösa. En annan fördom är att folk vägrar hjälp,  men den hjälpen är väldigt villkorad. Till exempel ska du vara drog- och alkoholfri, vilket inte är en möjlighet för många som bor på gatan.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

– Som jag sa innan, det är så många olika faktorer. Vi har en skev resursfördelning i samhället överlag som skapar de här klassklyftorna, ett prekariat av papperslösa och utförsäkrade människor. Vi är med i EU och vi måste ta ansvar för de människor vi bestämt oss för att bilda union med.

– Till exempel skulle vi kunna flytta tillbaka ansvaret på nationell nivå, tillsätta en utredning och tar fram en nationell handlingsplan. Uppenbarligen har ju systemet med kommunerna inte fungerat.

 

Vem bryr sig om de hemlösa?

– Så kallat "vanligt folk" gör det. Jag må låta cynisk, men cynismen är riktat mot systemet och politiken, för allmänheten bryr sig. Eftersom bostadsmarknaden ser ut som den gör är det många som många som själva lätt kan hamna i den situationen. Det är en hårfin linje mellan var jag är idag, och var man kan befinna sig om några månader. De som aldrig riskerar att bli bostadslösa där är nog de som bryr sig minst.

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 16 november, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".