Petra Douhane
Petra Douhane Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio

"Man måste erbjuda hjälp som går att tacka ja till"

Petras Douhanes bror bodde på ett härbärge när han dog av en överdos. Nu hyllar hon honom genom att samla in pengar till att köpa underkläder åt bostadslösa, genom Facebookgruppen "En kalsong för Pierre". Hör hennes historia söndagen den 16 november i P1 Debatt - Vem bryr sig om de hemlösa? 

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

– Jag jobbar med att bostadslösa ska få det så bra som det går. Jag startade ”En kalsong för Pierre” för att hedra min brors minne, och för att hjälpa dem som är i samma situation som han var när han dog. Jag hade aldrig någonsin tidigare varit i en situation där jag tänkt över hur de bostadslösa har det, och hade aldrig varit det om det inte vore för min bror.

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

– Ja, den som det visste! Jag tror att det är så många glapp i myndighetskontakter och i vårt system. Det finns inte sånt skyddsnät som vi säger att vi har. Det är ingen myndighet som satt sig in i hur lätt det är att bli bostadslös; alla kan bli det, men folk har för sig att det bara är speciella människor som blir bostadslösa.

– När en person kommer ut från behandlingshemmet gör han det med samma känslor av att ingen tycker om honom som han hade innan. Och när han väl får lägenheten, vad gör man då? Efter att ha bott på en parkbänk i 15 år? Man måste ju få vägledning i hur man ska gå tillväga för att behålla bostaden.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

– Det gör vi definitivt inte! Det är så mycket i det här som handlar om att personen är i en utsatt situation – psykisk sjukdom, missbruk och liknande – måste bli erbjuden hjälp som går att tacka ja till. Bara genom att använda ett bättre tonläge kan man hjälpa.

– Många jag har träffat är så kränkta för att de inte blir sedda som medmänniskor, utan bara ”En Hemlös”, ”En Missbrukare” och så vidare. Det handlar inte om någon metod eller teori, utan bara om ett sätt att behandla folk. Varför människor blivit bostadslösa är inte så intressant i sammanhanget, klart de ska ha hjälp ändå!

 

Vem bryr sig om de hemlösa?

– Inte så många tyvärr. Kanske inte ens de som jobbar med de bostadslösa bryr sig. Det är en handfull människor som jobbar på härbärgen som är eldsjälar, men då är det alltid någon som bestämt att man till exempel måste ha stängt om natten.

– Hade de inte kallat dem för ”hemlösa” utan sett dem som medmänniskor, som vilka personer som helst, hade politikerna kanske betett sig annorlunda. Jag har en vision personligen som jag tror skulle hjälpa de bostadslösa. Få dem att må bättre, och ge dem en annan livskvalitet. För jag tänker ju aldrig ge mig. Jag ger aldrig upp.

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 16 november, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".