Chatt: Vem bryr sig om de hemlösa?

Vintern närmar sig men runt om i våra städer finns människor som inte har tak över huvudet. Härbärgena räcker inte till så många tvingas sova i portuppgångar, under broar eller till och med på parkbänkar. Varför ser det ut så i ett välfärdsland som Sverige och vems är ansvaret? Regler för kommentering på sverigesradio.se hittar du här.

Så här lät det i chatten som var igång under P1 Debatts FM- och webbsändning söndagen den 16 november:

Emelie Vangen Lindgren:

Hej och välkomna allihopa! Chatten är öppen, så det är bara att börja skriva! Oroa er inte om de inte dyker upp direkt - jag börjar publicera dem klockan 16 när programmet börjar sändas.

Kom ihåg att det är viktigt att ni håller er till ämnet - Vem vågar lita på vården? - annars kan jag bli tvungen att ta bort era inlägg. Vi följer samma regler här som för kommentering på sverigesradio.se, en länk till reglerna hittar du i chattbeskrivningen ovan.

Trevlig debatt!
/Émelie, webbredaktör

15:31, 16 November 2014

SahraJama1: RT @P1Debatt: Vem bryr sig om dom hemlösa? #p1debatt direkt kl16 med @pascalidou .@IsonGlasgow på scen! http://t.co/c4EoOcGdli http://t.co/…

15:32, 16 November 2014

MangeHellberg: Bästa Birgitta Sundquist ska prata i @p1debatt kl 16.00 http://t.co/k3RvGOVcFp

15:32, 16 November 2014

bilmacksmannen: @GustaveLund Jag tycker att människor som går och kallar sig goda och empatiska ska göra vad de kan för hemlösa.

15:56, 16 November 2014

jocke: Jag skulle gärna vilja veta vad Carina Nilsson gör i sthlm i denna debatt när hon inte tar den i Malmöstad.? Vad ska ni göra för att få bukt med hemlösheten i Sverige o säg inte bara BYGGA FLER BOSTÄDER för det byggs men inga hyresrätter. Mvh jocke hemlös i malmö

16:05, 16 November 2014

Föreninmgen Värnet Malmö,: Vi måste konstatera 1. att hemlösa också är människor av kött och blod. 2. Att mänskliga rättigheterna garanterar all rätten till en bostad. VARFÖR följer vi inte dem då? Stefan Wallerek FVBM

16:08, 16 November 2014

Stefan Hansson: Vi tar hand om all världens människor men inte om våra egna svenska hemlösa på gatan eller missbrukare. När folk kommer hit från andra världens länder så får dessa tak över huvudet redan första dagen. Det finns mer eu migranter än någonsin i Malmö och det brukar numera vara 2-3 eu migranter utanför varje butik. Jag hoppas verkligen vi se till att eu migranterna kan återvända till sina hemländer. Att sitta ute tigga i 25-30 minusgrader är inte jag önskar någon människa. Att det ser ut som de gör beror vi inte har en restriktiv och ansvarsfull politik. Att vi har så många hemlösa i vårt land är våra politiker fel ingen annars. Det enda sättet att komma till rätta med problemet är att förbjuda tiggeri och se till ta hand om våra egna svenska medborgare som är hemlösa. Sverige kan inte ansvara för andra länders hemlösa medborgare

16:16, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Stefan Wallerek: Vilka ska se till att vi följer de mänskliga rättigheterna, tänker du? Kommunerna? Politikerna?

16:16, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Stefan Hansson: Men att förbjuda tiggande drar ju mattan från under fötterna på de svenska medborgarnas som tigger också? Menar du att härbärgena borde börja undersöka medlemskap i dörren innan de släpper in de bostadslösa?

16:18, 16 November 2014

Tuomo Haapala: Handbok till Stockholms socialborgarråd. Att låta handikappade medmänniskor sitta och stappla på våra gator är omänskligt och ovärdigt. .En man saknar armar.Någon kavlar upp hans skjortarmar och sätter honom på gatan med en burk runt halsen i 10-12 timmar.En annan man har helt förvridna lemmar och skakar i hela kroppen.

16:18, 16 November 2014

Stefan Hansson: Emelie Vangen Lindgren: Stefan Wallerek: Vi ska bara ta hand om våra egna medborgare. Andra länder måste ta hand om sina medborgare. Sverige kan inte hållas ansvarig för andra länders medborgare utan var land har ansvar för sina medborgare.

Emelie Vangen Lindgren: EU-medborgare har ju tillåtelse att vistas i Sverige, hur menar du att härbärgena och kommunerna ska göra skillnad mellan hemlösa svenska medborgare och hemlösa människor som rest hit från andra länder?

16:24, 16 November 2014

Mats Leijon: "Bostad först" fungerar. Med 1100 hemlösa i Malmö, så finns det endast ca 20 lägenheter vikta för Bostad först. Resurser måste omfördelas till förmån för Bostad först och framförallt Allmännyttans tilldelning av lägenheter

16:24, 16 November 2014

Zosia: Grundproblemet är att det tillåts läggas ekonomiska aspekter på rätten till bostad. När hyresinbetalningarna upphör eller t o m bara försenas, antingen det beror på dålig ekonomi eller sk dålig ekonomisk skötsamhet så innebär det att hyresvärden får rätt att vräka hyresgästen. Men så ska det inte vara! Eftersom det är en mänsklig rättighet att ha en bostad, så ska vräkningar förbjudas, i sht av rent ekonomiska skäl. Hyresgästen ska ha rätt att bo kvar. Hyresvärden får istället försöka täcka hyreskostnaden genom indrivning av banktillgodohavanden, bidrag, prylar etc. Räcker inte det så får staten gå in och täcka kostnaden istället för att hyresgästen ska bli vräkt. Ej heller ska rätten att få en bostad villkoras med att man inte ska ha tidigare hyresskulder eller betalningsanmärkningar eller med att man ska ha fasta inkomster eller med någon som helst ekonomiska villkor. Ska ett urval göras, så är det de som mest behöver en bostad som ska ha företräde till den, inte den som har bäst förmåga att betala hyran. Således ska uteliggarna gå först!

16:24, 16 November 2014

rdjalaie: 34000 hemlösa i Sverige. EN fördubbling sedan 2005. Icke EU-medborgare inte med. Ökningen relateras till ökad fattigdom. #p1debatt

16:25, 16 November 2014

Jan Macallan: Hmmmmmm..... programmet inleddes av någon som konstaterade att det blivit svårare att vara hemlös idag vs på 70-talet! Ja, tacka f-n för det. Vad i samhället har blivit "snällare"? De flesta tycker nog att vårt rika samhälle under en kort period skall hjälpa och stödja dem som har "hamnat på gatan" av något skäl som man inte själv råder över. MEN - kroniska latmaskar som enbart super, lever på bidrag, år ut och år in skall vi INTE dalta med! Åldringar och barn vansköts idag p g a sämre ekonomiskt stöd i samhället. Det är där vi skall sätta in stödet! Den som väljer hemlöshet skall INTE glida på räkmackan!

16:26, 16 November 2014

Stefan Hansson: Emelie Vangen Lindgren: Jag menar att vi ska förbjuda tiggeri på samma sätt som de gör i Danmark där det är olagligt att hjälpa eu migranter. Att hjälpa svenska hemlösa medborgare är jag absolut för. Med tanke på att det har blivit förbjudet att tigga i Danmark och Norge så har antalet hemlösa eu migranter fördubblats i Sverige sedan sommaren. Jag tycker det är jätte trist att eu migranter har de eländigt men Sverige kan inte ta ansvar för andra länders medborgare utan tex Rumänien måste ta ansvar för sina medborgare. Storbritannien vill ju tex förbjuda den fria rörligheten från just Rumänien och Bulgarien. Eu migranter få gärna vara här ifall de kan bekosta sin försörjning och sitt uppehålle. Men lilla Sverige kan inte ta ansvar för andra länders medborgare.

16:29, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Jan Macallan: Om det är som du säger att människor blir hemlösa av lathet, vilka menar du ska bedöma vilka som förtjänar hjälpen ur bostadslöshet och vilka som får "skylla sig själva"?

16:32, 16 November 2014

Stefan Wallerek: Många bryr sig, MEN väldigt få GÖR någonting åt det så länge inte den hemlöse, eller tiggaren sitter i politikernas/tjänstemannens trädgård!

16:32, 16 November 2014

Mats Leijon: Att ansvarig minister inte är med är ju ett svar i sig

16:32, 16 November 2014

Zosia: Apropå hyresgäster som vräks/aldrig från början får någon bostad pga sk misskötsamhet: Det är helt absurt att någon kan bli vräkt för en sådan bagatell i sammanhanget som att ofta föra oväsen nattetid, nedskräpning, missbruk eller dylikt. Skulle det däremot röra sig om våldsbrottslighet, så ska dessa människor i första hand häktas och efter rättegång förhoppningsvis fängslas. Skulle det vara någon som är så våldsam att vederbörande utgör ett hot mot andra hyresgäster så borde det finnas speciella bostäder att flytta denna mariginella grupp till, men ingen ska slängas ut på gatan. Och det ska bara gälla de våldsamma. Alla andra ska ha rätt att bo kvar i vanliga, blandade bostadsområden, ej sk socialboenden, oavsett andra former av misskötsamhet. Det blir samma förhållningssätt som med hyresproblem: Man får istället försöka lösa situationen på plats. Är det t ex någon som väsnas på natten, så får någon anställd ha ansvaret att gå in och lugna ned situationen, prata med vederbörande osv. Det ska inte lösas med vräkning! Ej heller ska tidigare misskötsamhet vara ett hinder mot att från början kunna få bostad!

16:33, 16 November 2014

Mats Blid: Hej jag är forskare på Mittuniversitetet i Östersund inom socialt arbete och hemlöshet och vill göra ett förtydligande när det gäller antal hemlösa. För det första finns ett stort mörkertal och för det andra har antalet inte fördubblas mellan 2005 - 2011 utan snarare gjordes ett förtydligande i definitionen 2011 vilket betyder att fler kom med i den räkningen- Det betyder också att det fanns ett betydligt högre antal hemlösa redan 2005. Och på tal om Housing First - som alltså riktar sig till de mest utslagna - bostad är ett nödvändigt första steg men för den här gruppen behövs också kvalificerat stöd och vård/behandling, hälsar Mats Blid

16:33, 16 November 2014

Stefan Hansson: Det finns folk som tjänar pengar på hemlösa eu migranter. DN hade ett uppslag om det organiserade tiggeriet och här om dagen kunde man läsa oms eu migranter som cyniskt tjänar pengar på sina egna landsmän genom hyra ut en plats eller ta hit en eu migrant där det visas en stump på armen eller att de är en stump nedanför knäet som blottas. Vilket man känner att det är någon som bekostat deras resa hit för dessa eu migranter drar in fler pengar. Men det viktigaste nu inför vintern är att Sverige och EU sätter press på Rumänien att se till Rumänien tar ansvar för sina egna medborgare. Kommer man från ett varmt land som ligger vid svarta havet så kan en vargavinter på 25-30 minusgrader tar väldigt hårt på en eu migrant. Jag hoppas ingen människa ska behöva sitta ute i sådant väder. Men det är som vanligt upp till våra politiker se till att dessa eu migranter inte fryser ihjäl i vinterkalla Sverige men görs inget så tror jag tyvärr det är stor chans att det kommer bli så några eu migranter kommer frysa ihjäl

16:36, 16 November 2014

jocke422: RT @paulpogi2: Never blame people in your life. Good people bring you happiness, bad people bring you experience. #homelessness #hemlös

16:37, 16 November 2014

jocke422: #p1debatt soppkök Stockholm har inget soppkök. Så lägg ner tugget

16:38, 16 November 2014

annarbonnier: Ingen i regeringen ville komma till #p1debatt och diskutera hemlösheten..

16:38, 16 November 2014

Zosia: Det får inte finnas något skylla sig själva i det här. Folk som saknar bostad kan ju frysa ihjäl! Det kan samhället inte ta på sitt samvete. Dessutom hamnar ju hemlösa i ett psykologiskt överlevnadsläge: Hela tillvaron går ut på att ha någonstans att övernatta, samt ha någonting att äta och i andra avseenden överleva. Då blir det omöjligt att samtidigt fokusera på att förbättra sin situation t ex genom att försöka skaffa sig en bostad. Det är helt rätt att alla först ska ha en bostad! Först när de mest fundamentala behoven är långsiktigt täckta blir det möjligt för människor att försöka utvecklas och gå vidare med sina liv.

16:38, 16 November 2014

Mats Leijon: Skrämmande attityd hos många. Drömmer om den dag då människor ringer polisen. Inte för att kräva avhysning av den utsatte, utan för att kräva en mänsklig behandling

16:43, 16 November 2014

Jan: Var ska dom hemlösa bo i masinvandringens land.?

16:43, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Mats: Jag läste just upp din kommentar, tack! Menar du att polisen borde ta mer ansvar för de hemlösa?

16:46, 16 November 2014

lwiigh: Någon på @P1Debatt vill inte att ideella krafter ska spela en viktig social roll. Tvärtom så är samarb politik/ideellt/näringsliv nyckeln.

16:47, 16 November 2014

Stefan Hansson: Alexandra Pascalidou är en mycket duktig debattör och journalist. Men de flesta hemlösa som finns i det nya Sverige är inte svenska hemlösa medborgare utan eu migranter som idag far väldigt illa. På 00-talet kunde man i sydeuropa se barn under 18 springa runt tigga idag är detta verklighet i det nya Sverige. Barn som är 12-13 kan tigga vid stationen men ingen tycks bry sig eftersom "de har rätt vara här" men till vilket pris. När ska Sverige sätta ner foten. Dels ta hand om sina medborgare men även se till att andra länder tar ett ansvar för sina medborgare. Det som sades i programmet att man vill de man skänker ska gå till en svensk hemlös tycker jag visar på att de flesta personer vill se en förändring.

16:48, 16 November 2014

Teddili: EU immigranterna störst behov av hjälp just nu. Det är kränkande för dem - för oss som går förbi. Och nu vintern Finns det ngn plan för dem?

16:48, 16 November 2014

Zosia: Dåligt att ingen från regeringen kommer hit och svarar för frågan. Ska inte socialdemokraterna föreställa att ställa upp för de mest utsatta i samhället. Vad tror Socialdemokraterna egentligen det innebär att stå till vänster ideologiskt? Hoppas verkligen man tar själva hemlöshetsfrågan på större allvar än man tar denna debatt. Framförallt är det uteliggarna som ska ha rätt till bostad. Antalet uteliggare är begränsat, så det tar inte så lång tid bara viljan finns. Ingen enda ledig bostad ska gå till någon annan, så länge som någon fortfarande bor på gatan. Svårare än så är det inte. Om det sedan tar längre tid att i vidare mening lösa bostadsbristen, så är det uthärdligt, för det är en jämförelsevis mycket mindre allvarlig fråga.

16:48, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Zosia: Vi har kämpat som djur för att få representanter för regeringen att ställa upp - alla har sagt nej. Hade varit mycket intressant att höra deras version.

16:50, 16 November 2014

Mats leijon: Nej Emelie. Jag menar att allmänheten dvs vi behöver förändra vår attityd. Sparka inte neråt, sparka uppåt. Kräv ansvar av myndigheterna. Och ställ inte en svag grupp mot en annan, som en del av kommentatorerna här gör

16:50, 16 November 2014

Susanne: Varför gör ni inte ett program om våra svenska fattigpensionärer som inte har råd att köpa läkemedel, gå till tandläkaren, köpa nya kläder etc. Ska vi svenskar ha på vårt samvete att andra eu länder inte tar hand om sina egna medborgare? Ta hand om vårt eget hus först!

Emelie Vangen Lindgren: Susanne: Det finns 34 000 hemlösa i Sverige som inte rest hit från EU-länder Susanne. Den här debatten handlar om hur Sverige hanterar situationen för sina bostadslösa. Detta inkluderar EU-migranter, men de är inte på något sätt det stora fokuset för programmet.

16:53, 16 November 2014

Trötter: Politiska etablissemanget reklamerar ju indirekt för att det Svenska välfärdssystemet är tillgängligt för envar i Europa och Världen. Alla som använder eller känner någon som har Internet kan ju inte undgå att känna till alla de förmåner man kan komma i åtnjutande av i Sverige. Politikernas taktik är den brända jorden och det kan ta hundratals år om vi ens någonsin kommer tillbaka till ett normalläge. Hemlösheten är bara toppen på isberget. För att inte Sverige snart skall bli en risk för andra länder i Europa så bör vi snarast ta rygg på Finland, Norge och Danmark, eller är vi för dumma för det?

16:53, 16 November 2014

Teddili: Bra debatt, men prata mer om EU medborgarna!

16:53, 16 November 2014

Stefan Hansson: Emelie Vangen Lindgren: Alexandra och ni på P1 Debatt gör ändå ett gott arbete och det är alltid intressant lyssna på P1 Debatt. Det jag saknar är att inte fler riksdagspartier/partier var inbjudna. Tex SD, FI, alliansen

16:54, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Det är många av er som saknar regeringsrepresentanter/partipolitiska röster i debatten - det gör vi också. Vi försökte övertala en rad politiker att komma, men ingen vi hade kontakt med ville ställa upp.

16:55, 16 November 2014

jocke422: #p1debatt vem väljer att vara hemlös? Den dummaste kommentar av en okunnig person Jocke i malmö och #hemlös

16:56, 16 November 2014

Zosia: Hur bostäder prioriteras ska styras upp genom politiken. Bostäderna ska gå till: 1. Uteliggare. 2. Dem som endast har tillgång till härbärgen eller liknande. 3. Dem som annars är hänvisade till att bo hos föräldrar och andra släktingar, eftersom det inverkar menligt på folks självständighet. 4. De som saknar egen bostad, men har möjlighet att bo hos kompisar. 5. De som endast har 2:a- eller 3:e-handskontrakt. Övriga, som alltså har egen bostad, men vill flytta, går i sista hand. Ekonomiska förhållanden, tidigare hyresskulder eller annan ekonomisk eller annan misskötsamhet, missbruk, psykisk sjukdom eller andra förhållanden hos den bostadssökande ska det vara helt förbjudet att väga in i bedömningen av vem som ska få en bostad. Det ska förbjudas att väga in dessa och liknande förhållanden hos den bostadssökande i fördelningen av bostäderna, och hyresvärdar, bostadsrättsfördelningar som ändå fördelar bostäderna efter dessa egenskaper/omständigheter ska åtalas!

16:58, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Det är jätteroligt att se att ni känner så starkt för vårt debattämne! Dessvärre måste jag påminna er om att hålla er till ämnet - Vem bryr sig om de hemlösa? - annars kan jag inte släppa igenom kommentarerna. Välkomna att fortsätta debattera!

17:01, 16 November 2014

Mats Leijon: Zosia. Vi kanske behöver återuppliva Bostadsanvisningslagen?

17:02, 16 November 2014

Zosia: @Emelie Vangen Lindgren, P1. Vilka partier har tillfrågats? Frågade ni samtliga riksdagspartier och även Fi? Har ni bett partierna centralt att skicka valfri representant eller har ni bara tillfrågat enskilda företrädare för respektive parti?

Emelie Vangen Lindgren: Zosia: Jag står på scen i Kulturhuset i Stockholm och har tyvärr inte tid/resurser att redogöra för vilka som kontaktats här och nu. Maila oss gärna på p1debatt@sr.se så kan du får ett utförligt svar imorgon!

17:04, 16 November 2014

Stefan Hansson: Emelie Vangen Lindgren: Ett förtydligande måste till i frågeställningen "Vem bryr sig om de hemlösa?". Menar du svenska hemlösa eller hemlösa eu migranter eller alla som är hemlösa i Sverige?

Emelie Vangen Lindgren: Debatten handlar om människor som är hemlösa i Sverige.

17:05, 16 November 2014

Zosia: Mats Leijon: Visserligen har jag inte koll på exakt vad bostadsanvinsningslagen innebar, men jo det tycker jag absolut! Det brukar ju nämnas att i många andra länder finns problemet med sk socialbostäder, där enbart människor med sociala, psykologiska och missbruksproblem samlas i bostäder som dessutom brukar ha lägre standard och ofta vara nedgångna. Därför är det viktigt att anvisningar inte ska ske till särskilda socialbostäder, utan att det är alla bostäder som ska anvisas.

17:05, 16 November 2014

jocke422: #p1debatt Bygg hyresbostäder inte skryt byggen som Malmölive. Jocke Hemlös i malmö

17:06, 16 November 2014

Anna: Ang EU-migranterna och hemlösheten. Den fria rörligheten inom EU bygger på eget ansvar. Att man själv ska fixa jobb, att man själv ska fixa bostad, att man själv ska ordna upp allt om man väljer att bo i ett annat EU-land och att man inte heller ska vara landet till last i form av social hjälp. Och vem som ska hjälpa de hemlösa? Har vi inte betalda heltidspolitiker för detta?

17:09, 16 November 2014

Stefan Hansson: Det finns inte många personer i Sverige som är hemlösa i Sverige i så fall utan de flesta är bostadslösa på grund av det byggs för få bostäder men att vi också ta emot för många nysvenskar förhållande till vad vi kan ta hand om

17:09, 16 November 2014

5win9: @Fishleg69 @hallonsa Precis. Och de svenskar som är hemlösa har oftast släkt ochvänner som har ekonomiska medel. Det har inte dessa fattiga.

17:09, 16 November 2014

andreashogena: Att ljuset i söndagsmörkret är en debatt om utsatthet. #p1debatt

17:09, 16 November 2014

Ester Ister: Det här är inte mycket till debatt. Bara en radda berättelser.

17:11, 16 November 2014

Zosia: Som det nu är uppmanar jag alla att inte slänga ut någon som tar sig in och övernattar i trappuppgångar, på vindar eller andra gemensamhetsutrymmen i flerbostadshus, och att inte heller ringa polisen! Folk måste ha rätt att få tak över huvudet och framför allt värme någonstans. Var och en som slänger ut någon riskerar att få deras liv på sina samveten om de sedan fryser ihjäl. Dessutom rekommenderar jag att vi slutar låsa ingångarna till flerbostadshusen. Samma princip om någon söker sig till kontorshus, affärscentrum etc för att övernatta.

17:12, 16 November 2014

O.Lundgren: Den övervägande delen av hemlösa är f n romer från länder inom EU. Med all förståelse för deras situation kan man tvivla på att man ska komma tillrätta med problemet genom att ge dem alltmer mer stöd i landet. Det tenderar att öka antalet besökande och eftersom de är miljoner inom EU kommer tillströmningen knappast avta. Förtryckta människor i länder kring medelhavet och i Ukraina demonstrerade för att förändra sin situation. Skulle inte Rumänien kunna påverkas om romerna söker nattläger eller offrar en dag för att demonstrera utanför Rumänska ambassaden? Det bör de få tillstånd att göra. O. Lundgren

17:15, 16 November 2014

Stefan Hansson: Anna: Sedan år 2004 har Danmark även utvisat nordiska medborgare. Jag håller med om att med den fria rörligheten som tillkommer även ett ansvar. Jag tycker det är helt okej att Sverige utvisar icke svenska medborgare som inte tar sitt ekonomiska ansvar. För Sverige har inte råd hjälpa alla personer som kommer hit för att få gratis kost och logi. Vi har redan idag ont med resurser till skola vård och omsorg

17:15, 16 November 2014

rockbeldam: @P1Debatt Christian Ghergel for president!! Han har såååå RÄTT!

17:16, 16 November 2014

ehrenberg: I @P1Debatt argumenterar Gergils för att släppa på system och tyglar. Sen diskuterar politikerna system och budget. Så talande…

17:19, 16 November 2014

Ivonne Oliva: Tar ni upp att hemlösheten även drabbar vanliga familjer och folk med psykiska besvär. Att spektrat är bredare än att det bara är missbrukare/alkoholister. Vem bär ansvaret? Politikerna. Fram till 2020 ska dem bygga bostäder/hyreslägenheter. Det är 6 år dit. Kan man verkligen som politiker stå för och inte skämmas ihjäl då man säger att till 2020. Det är ju 6 hela år i någons liv. Kan man inte ställa politiker inför rätta/ansvar? Om dem inte levererar som dem icke har gjort i 8 år med bostadspolitiken, då får dem straff/böter eller en radikal minskning på lönen som till exempel en lön från 150.000 i månaden till 10.000 kr i månaden som liger på existens minimum. Varför ska politikerna få sitta kvar i makten när inga förändringar sker?

17:22, 16 November 2014

AB: Bra belyst. Hemlösa och de som har fått hjälp från socialtjänst är den grupp som inte får uppmärksamhet. Granska hur myndigheter skapar problem för människor genom att sätta individer i utförsäkring. Sedan regler om tidsgränser för sjukdom upprättats av Alliansen har Fösäkringskassan inte i alla ärenden valt att tro på läkares intyg. Sjuka blir friska och ska jobba och får inte rätt hjälp. Det försämrar livet och får följder som inte alla klarar. När inte politiker gör mycket måste journalister uppmärksamma. I veckor har man tema i media på det mesta utom utförsäkringar. Det kan bara förändras med grävande journalister hur myndigheter skapar haveri för människor.

17:23, 16 November 2014

Zosia: Hur är det möjligt att även, och i vissa fall t o m särskilt, kommunala bostadsbolag kräver att den bostadssökande inte ska ha för många betalningsanmärkningar för att få en bostad? Tydligen har den som har för många betalningsanmärkningar inte alls rätt till ett normalt liv. Det är absurt att samhället bestraffar dessa ekonomiska förseelser så mycket hårdare än vad riktigt kriminalitet, t ex våldsbrott bestraffas. Är inte vitsen med ett kommunalt bostadsbolag att tillgodose allas mänskliga rättighet till bostad? Eller är kommunala bostadsbolag bara en kommersiell verksamhet, som ska locka attraktiva skattebetalare till kommunen genom dito bostäder?

17:23, 16 November 2014

jocke422: #p1debatt Till alla politiker snälla kom ut o lev vårt liv utan några skyddsnät eller sociala kontakter eller pengar på fickan

17:25, 16 November 2014

TanvirMansur: Åsa Lindhagen (MP) är på #P1debatt och undvek frågan om varför Stockholms stad inte slutat avhysa romska EU-migranter från sina tältläger.

17:26, 16 November 2014

annarbonnier: Det bli helt absurt när olika grupper av hemlösa har olika rätt till hjälp. Alla borde omfattas av tak över huvudet garantin #P1debatt

17:26, 16 November 2014

Zosia: Har politikerna inte gjort hemläxan och ordnat tak över huvudet åt alla, så får man ta konsekvenserna av det och bekosta vandrarhem eller om det krävs hotell för uteliggarna i vinter. Vi ska ha nolltolerans för att människor fryser ihjäl!

17:29, 16 November 2014

mArbom: Det är eu-medborgarna som i dag är helt utan både social service samt stöd i lagen. Vi måste se till att lagen garanterar tak över huvudet mat och hälsa för dem ochså ute i stadsdelarna. De papperslösa delar villkoren med eumedborgarna.

17:29, 16 November 2014

Zosia: Det är i grunden fel att en person bara ska ha rätt till ett hyreskontrakt om det anses fungera. Fundamentala rättigheter ska inte villkoras.

17:29, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: mArbom: Vem ska se till att tak-över-huvudetgarantin ska genomföras? Kommunerna? Regringen?

17:32, 16 November 2014

AB: Bra ni tar upp detta i radion.Varför får utsatta människor så lite utrymme i media? Som omväxling kan man i några veckor ha en kvart på morgonprogrammen om detta ämne. Det gäller att uppmärksamma dag ut och dag in under en längre tid. Utförsäkringar måste tas fram i ljuset. Hittills har politiker och media duckat för utförsäkringar då det verkar ha blivit normaliserat. Många kan bli drabbade av sjukdom.

17:32, 16 November 2014

Mats Leijon: Emelie. När det gäller EU-migranter så lägger staten ansvaret på kommunen och EU. Staten vill inte vara en del i kedjan

17:34, 16 November 2014

Stefan: Killen från Iran har rätt. Vi har inte råd hjälpa alla hemlösa i det här landet utan andra länder får ansvara för sina hemlösa

17:38, 16 November 2014

Erik: har stått i kön sen 97 .. bor på korttids kontrakt... vad är det för idioter som får vara med i debatten

17:39, 16 November 2014

Ivonne Oliva: Etisk barometer på ett samhälle är hur vi tar hand om våra sjuka, våra äldre och våra svagaste. Då ligger denna barometer på minus minus. Sverige Fy Skäms! Dem svagaste sover på gatan och politikerna rider på vågen om "personligt ansvar" som egentligen är en bluff. Alla tittar bort. Detta är ett kollektivt svek mot dem svaga och ett symptom på vår nutids likgiltighet som bygger på matrealism, individualism och konsumtion. Att hemlösheten växer, bostadsmarknade havererar och uteliggarna blir fler, är inget annat än ett svek mot våra barn, att vi lär dem att vi inte gjorde nåt. Vi höll tyst! Det är inte Vi o Dem det är VI, våra barn, vår framtid!

17:40, 16 November 2014

Zosia: Instämmer i att vi ska ha en hemlöshetsminister! Att försöka bygga bort bostadsbristen är en väldigt långsiktig lösning. Lösningen måste istället vara att de hemlösa ska ha företräde till de lägenheter som redan är lediga. Den som sover på gatan kan inte vänta i trettio år tills vi i bästa fall har lyckats bygga bort bostadsbristen. Däremot borde vi införa ett omedelbart stopp för omvandling av bostadsrätter till bostadsrätter, då detta försvårar problemet.

17:40, 16 November 2014

whynotbother: @P1Debatt sluta prata om utanförskapet, vem hittade på detta begrepp? Prata om de uteslutna istället!

17:42, 16 November 2014

Göran: Hur mycket får man tigga ihop skattefritt

17:42, 16 November 2014

Trötter: Vi kan nu se nackdelarna med den fria rörligheten i EU. Att genomföra förslag på mer eller mindre fantasifulla bostadslösningar verkar vara gratis. Ingen som förstår att det är Svenska skattebetalare eller Entreprenärer som skall stå för notan? Begränsa rörligheten inom EU så blir allt bättre.

17:43, 16 November 2014

Carina: Hej, jag förstår inte dem som vill "stoppa avhysningarna" av tiggarnas läger. Så det är helt okej att de boende invånarens i bostadsområdena ska ha dessa skräpiga läger i sin närmiljö? Ska vi ha människor boende i läger år 2014? Om det är okej, flytta i så fall lägren till till exempel Tantolunden på Södermalm, eller varför inte den jättestora gräsytan Gärdet intill Östermalm i Stockholm? Där finns gott om plats.

17:44, 16 November 2014

mimi: Värm upp kyrkorna och låt hemlösa få komma in.

17:44, 16 November 2014

Zosia: Jättebra inlägg Birgitta! Stäm kommunerna om det går. I annat fall ska staten gå in och ställa absoluta krav på kommunerna. Ändra systemet så att kommunerna faktiskt tvingas att följa lagen, särskilt gentemot de mest utsatta.

17:45, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Chatten är öppen under hela webbsändningen fram till ca 18.40 - så det är bara att fortsätta att skriva!

17:46, 16 November 2014

Stefan: Emelie Vangen Lindgren: Du har varit en mycket bra dialogredaktör och det är trevligt med en debatt som har högt i tak. Vi måste våga prata om det nya Sverige när det även gäller obekväma och tabubelagda frågor

17:51, 16 November 2014

maostlund: Vilka lösningar skulle vi finna om alla ansvariga och berörda aktörer samlades? #P1debatt Vem vill vara med och organisera detta?

17:51, 16 November 2014

Ansvar&egen kraft!: Ett långt program med alltför många likriktade åsikter! Hur vore det att låta dem programmet handlar om få vara med (med tolk) och berätta vilken hjälp till självhjälp de behöver? Vad kan de bidra med och vad behöver de stöd med? Gör de inte till stackare eller offer - det om något är att passivisera människor!

17:58, 16 November 2014

JZ: Idag skilsmässa kan leda direkt till hemlösheten. Är man arbetslös är är det kört. Själv köade från 2006 utan resultatet. 2011 skilsmässa var faktum, Från min kommun (Stockholms län) och socialen fått jag alla händer, jag var inte missbrukare. Det ända var att emigrera till Norrland om jag inte ville bo på plattan i Stockholm. Bra program annars, och jag håller med detta "för mycket prat för lite verkstad". det finns ingen hjälp om det fattas bostäder i rimliga priser. Jag kvalificerar mig inte till kommunala bostäder pga för liten inkomst (aktivitetsstöd) räcker inte ens till ettan.

18:00, 16 November 2014

Nasreen: Hej Jag tänker så att det finns massa stora rymliga tomma ytan i Sverige från norra till södra, det finns så mycket sten, sand och mycket träd, det finns flera hundra arkitekturer och många av dem är arbetslösa, det finns flera och flera arbetslösa som kan lära sig och jobba med byggnadsarbete, skattepengarna borde räcka för byggkostnader, de hemlösa och invandrare själva kan bli byggnadsarbetare för deras bostäder

18:01, 16 November 2014

Flyttbar?: Är det en mänsklig rättighet att "få" bostad i storstadsområden med bostadsbrist?

18:03, 16 November 2014

Skeptiker: Skulle det inte vara på sin plats att fråga deltagarna varifrån kommer deras inkomster? Man får intryck att alla är anställda i den offentliga sektorn dvs. lever av skattepengar som enligt dem är outsinliga. Aldrig får man höra vad man skall skära ned eller hur mycket skall skatten höjas. Alla snackar sig varmt om rättigheter åt alla men skyldigheter har bara de som jobbar, helst i det privata. Det är mycket lätt att vara generös när andra får ta svåra beslut. Vilka av dessa oansvariga kan garantera att i framtid inte blir det många fler EU migranter som tar sig hit ,när dem får reda att svenska skattebetalarna, utan att klaga, betalar notan?

Emelie Vangen Lindgren: På vår hemsida kan du läsa en kort beskrivning av varje deltagare, och vad deras roll i debatten är: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/460243?programid=4645

18:05, 16 November 2014

Ester Ister: Det var väl ändå relevant, det herren från Iran sa. Att skaffar vi lägenheter åt alla EU-migranter som är bostadslösa så finns det tiofalt fler i liknande situation i övriga Europa varav många kan se en möjlighet att få en lägenhet i Sverige. Detta göt behovet närmast omättligt. Akut får kyrkor och liknande hysa de hemlösa tills politikerna satt sådan press på Rumänien och Bulgarien mfl att de tvingas ta hand om sina egna medborgare

18:06, 16 November 2014

jocke422: @5win9 säg inte till en hemlös vad som är bra med soc så är du snäll om du inte varit det själv.

18:06, 16 November 2014

5win9: @jocke422 OK,så vi politiker ska sluta prata om de hemlösa? Isf får väl de hemlösa rösta på sig själva???

18:08, 16 November 2014

Micke: Kunde man inte ha använt programtiden på ett bättre sätt ?, kan knappast kallas debatt överhuvudtaget, mest likartade berättelser som vi hört miljoner gånger förut.

18:26, 16 November 2014

sesam: Många uppværmda kyrkor står tomma. Gud o Jesus hade nog øppnat portarna till de hemløsa o bjudit på mat o værme hela natten...Kram

18:32, 16 November 2014

sesam: Kanske ska vi sopa rent vår dørr o lægga alla resurser på våra egna hemløsa o sæmre stællt i landet. Efter det e fixat kan vi børja hjælpa våra granlænder runt oss. Sen kan vi utøka hjælpen længre bort. Før man ska først ha rent framfør sin egen dørr innan man kan ha åsikter eller krav eller hjælpa

18:33, 16 November 2014

Emelie Vangen Lindgren: Webbsändningen är över och vi har börjat packa ihop utrustningen i Studion i Kulturhuset. Det har varit en spännande debatt och jag tackar för alla era kommentarer och synpunkter! Imorrn bestämmer vi ämne för nästa debatt - hör gärna av er med ämnesförslag på p1debatt@sr.se. Till nästa gång! /webb-Émelie

18:36, 16 November 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".