Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ovanliga möten, skratt och allvar, politik och kultur. Intressanta frågor debatteras direkt inför publik...

"Konventionellt hemlöshetsarbete bidrar till problemet"

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 15.06
Arne Kristiansen, socionom och lektor vid Lunds universitet. Foto: Privat
Arne Kristiansen, socionom och lektor vid Lunds universitet. Foto: Privat

Arne Kristiansen är socionom och lektor vid Lunds universitet. Bland annat har han tidigare forskat om missbruk och om hemlöshet. Han tror att nyckeln till att lösa hemlöshetsproblemen i Sverige ligger i en förändrad bostadspolitik.

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

− Jag har inte själva varit hemlös, men genom åren har jag träffat många människor som är eller varit hemlösa och det gör att jag tror att jag förstår hur hemlöshet kan trasa sönder människors liv.

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

− Under de senaste tjugo åren har det byggts alldeles för lite bostäder. Bostadspolitiken har förändrats. Framtill början av nittiotalet sågs bostaden som en rättighet, vilken innebar att politiker tog ansvar för att i princip alla skulle ha en egen bostad. Idag ser politiker och andra makthavare bostadsproblemet som en fråga för marknaden. Givetvis missgynnar det människor som är arbetslösa, har låga inkomster eller har andra problem.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

− Bostadspolitiken måste förändras. Idag godkänner till exempel många fastighetsägare, även kommunala, inte försörjningsstöd som en inkomst, vilket innebär att den som har socialbidrag inte har rätt att få en egen bostad.

− När det gäller arbetet med människor i akut hemlöshet måste kommunerna ta till sig nya kunskaper om hur man kan arbeta framgångsrikt med hemlösa människor. Konventionellt hemlöshetsarbete hjälper endast kortsiktigt och bidrar faktiskt till att människor fastnar i hemlöshet.

 

Vem bryr sig om de hemlösa?

− Många! Både enskilda medborgare, politiker och organisationerna. Många gör fantastiska insatser och hjälper hemlösa i akut nöd med kläder, pengar och mat. Men det behövs mer än akutinsatser. Det krävs också makthavare som är beredda att satsa på att lösa hemlöshetsproblemet långsiktigt och då krävs nya och många bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".