Jenny Lindroth, Situation Stockholm. Foto: Pia Stolt
Jenny Lindroth, Situation Stockholm. Foto: Pia Stolt

"Bostadsbrist går att bygga bort, men viss hemlöshet kräver andra åtgärder"

Jenny Lindroth arbetar på Situation Stockholm sedan 8 år tillbaka. Där är hon ansvarig för tidningens sociala verksamhet. Söndagen den 16 november är hon med i P1 Debatt för att berätta om sitt engagemang, och om varför hemlösa sällan far illa i juletider.

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

− Jag har sedan 2006 arbetat på Situation Sthlm som verksamhetsansvarig för tidningens sociala verksamhet. Innan mitt engagemang på Situation Sthlm jobbade jag på en avgiftningsklinik på Danderyds Sjukhus där många av patienterna ofta hade samma problematik avseende boende och missbruk som målgruppen jag nu arbetar med har.

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

− Orsakerna till att så många människor lever i hemlöshet är så klart många och varierande. Jämte bostadspolitiska misslyckanden är missbruk och psykisk ohälsa bidragande orsaker. Bostadsbrist går att bygga bort men det finns en hemlöshet där individualitetsrelaterade orsaker kräver andra åtgärder.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

− Jämte fler bostäder krävs åtgärder inom såväl psykiatrin, missbruksvården, arbetsmarknaden som alternativa boendeformer för marginaliserade grupper.

 

Vem bryr sig om de hemlösa?

− Många, speciellt kring jul. Tyvärr generellt sett alldeles för få i maktposition att förändra situationen. 

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 16 november, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".